Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Πηγή Εικόνας: Γιώργος Πατούλης

Τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών στην σύγχρονη κοινωνία και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αττικής στον ψηφιακό μετασχηματισμό με απλοποίηση των διαδικασιών και βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών στις ολοένα αυξανόμενες παρεχόμενες υπηρεσίες, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, διαδικτυακά στο Olympia Forum II, που συνδιοργανώνεται από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο Ζάππειο, με αντικείμενο την ενδυνάμωση της πόλεων και των περιφερειών.

«Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των Περιφερειών πρέπει να είναι προτεραιότητα σε κάθε εθνικό σχέδιο», επισήμανε ο περιφερειάρχης καθώς καθημερινά δέχονται εκατομμύρια αιτήματα για παρεχόμενες υπηρεσίες και δεν νοείται «ολοκληρωμένη ψηφιακή μετάβαση» χωρίς ενεργό το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την ανάπτυξη μιας στρατηγικής, με αλλαγή εργασιακής κουλτούρας, απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών και επανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών ώστε να καταστούν προσβάσιμες από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφορικά με την πορεία της Περιφέρειας Αττικής στην ψηφιακή μετάβαση ο κ. Πατούλης τόνισε ότι σε εθνικό επίπεδο, είναι πρωτοπόρος, με την ψηφιακή διάθεση περισσοτέρων από 200 υπηρεσιών οι οποίες σύντομα θα ανέλθουν στις 253, ενώ παράλληλα παρέχεται διαδικτυακά αναλυτική πληροφόρηση για περισσότερες από 500 υπηρεσίες – όλες διαθέσιμες μέσα από την Ενιαία Ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr. Μεταξύ των υπηρεσιών αυτών είναι η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εισιτηρίου, η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης με νέου τύπου και έκδοση αντιγράφου αδείας λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας. Στόχος σημείωσε, είναι «μέχρι το 2030 η Περιφέρεια να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών της». Χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» το στόχο καθώς όπως είπε θα υλοποιηθεί με ενσωμάτωση των τελευταίων τεχνολογιών, αξιοποίηση της τεχνολογία προς όφελος των μεγάλων έργων π.χ. στη βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων, στις επεκτάσεις των οδικών αξόνων στην αναβάθμιση των λιμανιών, στην κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, στην πρόληψη των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, στην ανάδειξη της Περιφέρειας ως προορισμό θεματικού τουρισμού κ.α.

Ειδικότερα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων από την Περιφέρεια ψηφιακών εργαλείων σε ζητήματα πρόληψης δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης επανέλαβε το στόχο να καταστεί η Αττική «πρώτη Περιφέρεια υγείας» μέσα από οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας. Όπως αυτό που υλοποιείται ήδη στο πεδίο της πρόληψης, από τη δομή των κέντρων Υγείας, στο πλαίσιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτυού Υγιών Πόλεων, με τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προσδιορισμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική, στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, τη συμβολή του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, όπου καθημερινά καταγράφεται η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής. «Στο δικό μας μοντέλο πολιτικής προστασίας κυρίαρχος είναι ο τομέας της πρόληψης , αφού κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται», επισήμανε ο ίδιος αναφερόμενος στην χρήση drones και συστημάτων πυρανίχνευσης για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, αλλά και των πλημμυρών, που δυστυχώς εντείνονται από την αποψίλωση των καμένων δασικών εκτάσεων, «αρκεί να συνοδεύεται κι από ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης επέμβασης εναέριων κι επίγειων δυνάμεων».

Τέλος παρατήρησε ο περιφερειάρχης, το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που της γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο. «Είναι αυτονόητο, ότι για να λειτουργήσουμε σωστά, πρέπει να μεταφερθούν στις περιφέρεις όχι μόνο οι αρμοδιότητες, αλλά τα μέσα, οι πόροι και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό», ολοκλήρωσε ο κ. Πατούλης