Συγχαρητήρια στην Ελλάδα που ήταν πρωτοπόρα στην κατάθεση και στην έγκριση των προγραμμάτων Ανάκαμψης και είναι η χώρα που δείχνει τον βηματισμό για όλη την Ευρώπη, έδωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, κατά τη διαδικτυακή συνέντευξή της στο Ολυμπία Φόρουμ ΙΙ με θέμα την «αξιοποίηση της δυναμικής των πόλεων και των περιφερειών».

Για να έχει νόημα η λέξη «συνοχή» είπε η κ. Φερέιρα πρέπει καμιά περιφέρεια να μη μείνει πίσω, κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εθνικών οικονομιών «είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων και κυρίως των νέων». Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενεργειακή μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια. Αναφερόμενη στη Δυτική Μακεδονία, είπε ότι επισκέφθηκε την περιοχή και άκουσε τις απόψεις των κατοίκων τονίζοντας ότι εξεπλάγη από τη δέσμευσή τους να ανταποκριθούν στη μελλοντική αυτή πρόκληση.

Πρέπει να επενδύσουμε στην οικονομία του μέλλοντος, επεσήμανε επιμένοντας πολλές φορές στο τρίπτυχο, ψηφιακή οικονομία, πράσινη οικονομία, καινοτομία σε όλους τους τομείς και όλα αυτά με τη συμμετοχή και τον συντονισμό σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Επεσήμανε τον κίνδυνο της άνισης ψηφιακής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι πρέπει να τον αποφύγουμε. Γι αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην ψηφιακή εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων. «Πρέπει όλοι να κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στις μικρές πόλεις και να επιλυθούν τα προβλήματα στις μεγαλουπόλεις. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σημείωσε συγκεντρώνουν το 60% του ελληνικού πληθυσμού.

Πρέπει να δώσουμε στις μικρότερες πόλεις ευκαιρίες για απασχόληση, ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες καθώς και δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα. Και η ψηφιοποίηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Οι καλές δουλειές για παράδειγμα ήταν ως τώρα συγκεντρωμένες στις μεγάλες πόλεις αλλά τώρα με την ψηφιοποίηση αυτό μπορεί να αλλάξει. Τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη βιομηχανία.

Μπορούμε να έχουμε e-εκπαίδευση, e-υγεία, e- δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι τοπικοί παράγοντες.

Πρώτα πρέπει να άρουμε τα εμπόδια για την πράσινη μετάβαση. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει κόστος είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχει όφελος για παράδειγμα προς όφελος ενός βιώσιμου τουρισμού, ευκαιρίες για ανακαινίσεις εκατομμυρίων σπιτιών στην Ευρώπη.

Η κ. Φερέιρα κλείνοντας επανήλθε στη μεγάλη πρόκληση της συμμετοχής σε όλο το εύρος του εκσυγχρονισμού της οικονομίας από την έξυπνη εξειδίκευση ως την πράσινη τοπική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ. «Ολοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι πρέπει να εμπλακούν και πρώτοι απ’ όλους οι νέοι».