Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία μας αλλά και στο νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1. Όπως είπε ο υπουργός, πιθανότατα αύριο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε ότι αφορά τις παρελάσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η βούληση είναι να πραγματοποιηθούν, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν ενδοιασμοί για τις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι επιβαρυμένα. Σημείωσε ότι αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις και γι΄ αυτό από τον υπουργό τον κ. Πλεύρη, ενώ συμπλήρωσε ότι λυπάται για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη βόρεια Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τους θανάτους στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ότι τον τελευταίο καιρό τα ποσοστά είναι όντως αυξημένα κι αυτό οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας που κυμαίνεται περίπου στο 65%, ενώ για παράδειγμα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης ξεπερνάει το 90%.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνονται σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, το απέκλεισε λέγοντας πως η οικονομία δεν θα αντέξει έναν νέο γύρο παροχών. Τόνισε δε ότι την ουσιαστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή, την έχουν όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία μας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η χώρα μας έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε δε ότι η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε κάνει μόνο μειώσεις φόρων και καμιά αύξηση. Αν όμως προχωρήσει σε μια μεγάλη μείωση για παράδειγμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για τον οποίο παραδέχθηκε ότι είναι πολύ υψηλός, αυτό θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως όσο η ανάπτυξη προχωράει, με αυτούς τους ρυθμούς, τότε η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κι άλλα μέτρα μείωσης της φορολογίας και ανακούφισης των πολιτών.