Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Ευθύμιος Μπακογιάννης
Πηγή Εικόνας: theokar στο economix

«Πολύ σύντομα θα βγουν οι μελέτες για την οριοθέτηση των οικισμών για να προχωρήσουμε στην κατάθεση του θεσμικού πλαισίου. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν στο σχεδιασμό. Οι ΟΤΑ πρέπει και οι ίδιοι να δώσουν το μήνυμα αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής τους». Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, παρουσιάζοντας στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, το πρόγραμμα των πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο.

Ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ακόμα, ότι Εύβοια και Ηλεία, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που υπέστησαν, αποφασίστηκε να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στον ρυμοτομικό σχεδιασμό. Μίλησε επίσης για την ανάγκη τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα που μας προβληματίζουν, όπως για παράδειγμα το ισοζύγιο πρασίνου και το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις, καθώς οι δήμοι δεν έχουν λεφτά», ενώ σημείωσε ότι μέσα το Πράσινο Ταμείο θα δοθούν αποζημιώσεις για αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων».

Έμφαση έδωσε στο θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ την κυβέρνηση που προσπαθεί να δώσει λύσεις».

«Τώρα ανοίγει η συζήτηση και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα αυθαίρετα που έχουν τακτοποιηθεί. Δεν θεωρώ ότι θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα – και για εμένα, ο μόνος τρόπος είναι η διαδικασία της τράπεζας γης. Ανοίγει ο διάλογος για την ταυτοποίηση τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε, ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2022 θα είναι έτοιμος ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, και μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου για τις ΑΠΕ.