Green Forest Trees
Πηγή Εικόνας: Jaymantri - Pexels

Την ανάγκη για εθνική και υπερεθνική συνεργασία στην αντιμετώπιση για το «ξέπλυμα χρήματος» και χρηματοδότησης της τρομοκρατικής δράσης, υπογράμμισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «FATF – Νέες τεχνολογίες και περιβάλλον: Προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.


Τις δράσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατικής δράσης, εξήρε ο Μάρκους Πλέιερ, πρόεδρος της FATF, διεθνούς ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπενθυμίζοντας την πετυχημένη αξιολόγηση της χώρας μας το 2019. Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει τις καλές πρακτικές. «Το ξέπλυμα χρήματος καταστρέφει κοινωνίες. Είναι απαραίτητο για τη συνοχή και την ηρεμία μιας κοινωνίας να αντιμετωπίζεται ορθά», σημείωσε ο κ. Πλέιερ.

Καλωσορίζοντάς τον στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι ο Γερμανός πρόεδρος της FATF, δεν είναι μόνο φιλέλληνας, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ελληνικά και αρχαία ελληνικά. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ, ο οποίος υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο κ. Τριαντόπουλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη FATF και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατηγικής τα προηγούμενα δύο χρόνια, επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει υψηλή προτεραιότητα σε θέματα AML/CTF και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτά και την ανάγκη για συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων, για το μετριασμό των κινδύνων, ιδιαίτερα στους τομείς των νέων τεχνολογιών, των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, της χρηματοδότησης τρομοκρατίας με εθνικά ή φυλετικά κίνητρα, και της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Υπογράμμισε δε, ότι ιδιαίτερα όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές ροές και τα ML/TF που συνδέονται με δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και τις παράνομες διεθνείς μεταναστευτικές οδούς, «είμαστε σε εγρήγορση λόγω της γεωγραφικής μας θέσης» και εξέφρασε την πεποίθησή του, βάση και της διετούς εμπειρίας του ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη FATF, «ότι πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο σε θέματα νέων τεχνολογιών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων».

Στην έμφαση που δίνει η Ελλάδα στα θέματα αντιμετώπισης ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, επισημαίνοντας τόσο τη γεωπολιτική θέση της χώρας, όσο και τις νέες προκλήσεις στη μετά covid εποχή που, όπως σημείωσε, συνδέονται με την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Νέες Τεχνολογίες

Σημειώνοντας ότι η FATF παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων, με πρόσφατο την εισαγωγή των νέων προτύπων για εικονικά περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Τριαντόπουλος, τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας η ανάπτυξη, υιοθέτηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα απέναντι σε τέτοιους κινδύνους.

Αναφέρθηκε ακόμη, στα έργα που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα για να υποστηρίξει και να προωθήσει τη χρήση της τεχνολογίας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως: το κανονιστικό πλαίσιο για την ενσωμάτωση ψηφιακών πελατών σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη διαδικασία ψηφιακής αναγνώρισης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πλήρως λειτουργικό σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την εφαρμογή διασύνδεσης προγραμματισμού εφαρμογών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε περισσότερο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί -τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ- το πλαίσιο σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ξέπλυμα χρήματος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για συνεργασία στον τομέα των cryptos.

Περιβαλλοντικά εγκλήματα

Το περιβαλλοντικό έγκλημα εκτιμάται ότι είναι από τα πιο κερδοφόρα εγκλήματα που δημιουργούν έσοδα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου από 110 έως 281 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκληματικά κέρδη κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με φετινή έκθεση της FATF, το περιβαλλοντικό έγκλημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παράνομη εξόρυξη και εμπορία δασών και ορυκτών έως την παράνομη εκκαθάριση γης και τη διακίνηση αποβλήτων. Η φύση του εγκλήματος “χαμηλού κινδύνου, υψηλής ανταμοιβής” του περιβάλλοντος τα καθιστά πολύ ελκυστικά για τους εγκληματίες.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα κανονιστικό και νομικό περιβάλλον που δεν είναι πάντα συνεπές σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αντιμετωπίζει πλήρως τις οικονομικές πτυχές και τους κινδύνους ξεπλύματος χρήματος αυτών των εγκλημάτων», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η FATF να συνεχίσει τη δέσμευσή της σε αυτό το θέμα και συγχαίροντας τη γερμανική προεδρία για το ότι διατηρεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στις κορυφαίες προτεραιότητες της.