Την προοπτική δημιουργίας ενός νοσοκομείου περίθαλψης της άγριας πανίδας στον Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης εξέτασαν χθές από κοινού ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς  και οι υπεύθυνοι του Σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή» κατά τη συνάντησή τους στις εγκαταστάσεις του Σωματείου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αμυράς ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου Περίθαλψης, Σταύρο Καλπάκη και ενημερώθηκε από την κτηνίατρο Σοφία Προύσαλη και την ορνιθολόγο, Πηνελόπη Καραγιάννη για το έργο περίθαλψης που επιτελούν σε καθημερινή βάση  χάρη στην ενεργό βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντές και η τοπικής κοινωνία του Δήμου Δέλτα.

Ο αριθμός των φιλοξενούμενων άρρωστων και τραυματισμένων άγριων πουλιών και ζώων, αγγίζει τα 240 σε καθημερινή μόνιμη βάση, με πάνω από 1000 ζώα να έχουν μεταφερθεί στο κέντρο μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας φιλοξενεί πολλούς και σημαντικούς υγροτόπους.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η παρουσία ενός ευρύτερου υγροτοπικού συμπλέγματος στο Δήμο Δέλτα, που περιλαμβάνει τις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, όπου σχηματίζεται η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στα ανατολικά και η Αλυκή Κίτρους στα δυτικά και δημιουργείται ένα μοναδικής σημασίας οικοσύστημα. Γι’αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου και κατάλληλα εξοπλισμένου νοσοκομείου ζώων, ώστε να παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη.

Ο κ. Αμυράς, περιηγήθηκε στους χώρους των πρώτων βοηθειών, των χειρουργείων και του ακτινολογικού ιατρείου, που εγκαταστάθηκε με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, παρατήρησε τραυματισμένα φλαμίγκο, σκαντζόχοιρους,  τσακάλια και  μπούφους, και είχε την ευκαιρία να απελευθερώσει έναν καλαμόκιρκο, αρπακτικό πτηνό, μέλος της ομάδας των κίρκων, που ανάρρωσε μετά από ηλεκτροπληξία που υπέστη πριν από μήνες, και τον παρακολούθησε μαζί με εθελοντές να πετά ψηλά και να επιστρέφει στα βουνά όπου ανήκει.

  • Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί ασπίδα εναντίον της κλιματικής κρίσης. Για αυτό εμείς στο ΥΠΕΝ ήδη προχωράμε με γρήγορο ρυθμό στη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου άγριας ζωής στη Ραπεντώσσα του δήμου Πεντέλης, σε μια έκταση 42 στρεμμάτων με την ανακατασκευή ενός εγκαταλελειμμένου πέτρινου κτιρίου, που ανήκει στο οικείο Δασαρχείο. Τώρα εξετάζουμε την προοπτική δημιουργίας και δεύτερης νοσοκομειακής μονάδας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένα τραυματισμένο άγριο ζώο που κινδυνεύει δε θα μείνει αβοήθητο».