Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τα γνωστά και άγνωστα σημεία του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ΤΑΙΠΕΔ   έδωσε προθεσμία 6 ημερών στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν υψηλότερο τίμημα, Η καλύτερη οικονομική προσφορά θα επισφραγίσει το πέρας της  διαδικασίας και την μετάβαση της εταιρείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι πηγές πληροφόρησης ήταν ερμητικά κλειστές οι αρμόδιοι αρκέστηκαν μόνο στο δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ. Η ανάγνωση του κειμένου αποκαλύπτει ότι ζητήθηκε και από τις δύο εταιρείες βελτιωμένες προσφορές. Πρόκειται για πάγια διαδικασία που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ .

Η σύνταξη του κειμένου μαρτυρά ότι στη διαδικασία συμμετέχουν και οι δύο εταιρείες.  Συγκεκριμένα αναφέρεται «Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την ΕΛΠΕ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών» Αντίθετα  στην περίπτωση της παραχώρησης της Εγνατίας  η σχετική ανακοίνωση προσδιόριζε ότι ζητήθηκε  μία  βελτιωμένη προσφορά.

Οι βελτιωμένες προσφορές  μπορούν  να οδηγήσουν το τελικό τίμημα υψηλότερα των 800 εκατ. ευρώ αφού  η διοίκηση των ΕΛΠΕ  είχε βάλει τον πήχη των προσδοκιών σε αυτή  την περιοχή.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ ενημερώθηκαν για το τίμημα και συμφώνησαν από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ για τη βελτίωση των προσφορών

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), συνεδρίασε σήμερα (χθες) και αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων επενδυτών για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ». Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την ΕΛΠΕ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.»

Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η Italgas (διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από τη Snam) και η τσεχική EP Investment Advisors, η οποία σχετίζεται με τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο ΕΡΗ.

Ο επενδυτής που θα αποκτήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών  θα πάρει τον έλεγχο της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ θα υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας.