Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

160.000.000 ευρώ ήταν τα έργα που έγιναν στην Ημαθία με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτικής Συνοχής κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013.

160.000.000 ευρώ, τα οποία διοχετεύτηκαν σε μια σειρά από τομείς όπως: Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, Αστική αναγέννηση, Δημόσια διοίκηση – υποδομές, Διοικητική μεταρρύθμιση, Δράσεις περιβάλλοντος, Εκπαίδευση, Ενέργεια, Επιχειρηματικότητα, Μεταφορές, Πολιτισμός, Υγεία και κοινωνική μέριμνα και Ψηφιακή σύγκλιση.

H Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας υλοποίησε έργα ύψους 66.500.000 περίπου, ο Δήμος Βέροιας έργα περίπου 24.000.000 ευρώ, ο δήμος Αλεξάνδρειας έργα ύψους 14.700.000 ευρώ, ο Δήμος Νάουσας 13.500.000 ευρώ, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έργα 14.300.000 ευρώ, η διεύθυνση έργων Μουσείων έργα 13.700.000 ευρώ, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έργα 2.700.000 ευρώ, οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έργα ύψους 5.000.000 και διάφορα άλλα ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας τα πιο εμβληματικά έργα ήταν η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον πρώην δήμο Πλατέος, προϋπολογισμού περίπου 9.000.000 ευρώ καθώς επίσης η Ανάπλαση του κέντρου της Αλεξάνδρειας, ύψους 4.200.000 ευρώ, ένα έργο για το οποίο έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις, ειδικά για την τοποθέτηση των κυβόλιθων στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Στον τομέα του Πολιτισμού δυο σημαντικά έργα που έγιναν στην Αλεξάνδρεια και χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ ήταν η ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου με 1.200.000 ευρώ καθώς και η κατασκευή του Δημοτού Θεάτρου Πλατέος με 300.000 ευρώ.

Ένα καινοτόμο έργο το οποίο όμως δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ήταν το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων και απορριμματοφόρων του Δήμου Αλεξάνδρειας, το οποίο είχε προϋπολογισμό 143.251€.

Αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο αφορούσε την οργάνωση και παρακολούθηση του στόλου απορριμματοφόρων του Δήμου με έμφαση στην μείωση του κόστους λειτουργίας του και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του εγκατεστημένου εξοπλισμού. Δυστυχώς για διάφορους λόγους, οι σκοποί του έργου δεν εκπληρώθηκαν καθώς τα επόμενα χρόνια ούτε με μείωση του λειτουργικού κόστους; παρατηρήθηκε αλλά ούτε και οι πολίτες απόλαυσαν καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας.

ΒΕΡΟΙΑ
Ένα μεγάλο έργο του προηγουμενου ΕΣΠΑ στο Δήμο Βέροιας ήταν η ανέγερση του 1ου Φιλίππειου Γυμνασίου και του 2ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου στην περιοχή «Γιοτζαλίκια», προϋπολογισμού 4.439.893 €

Ένα επίσης μεγάλο έργο του πρηγούμενου ΕΣΠΑ στο Δήμο Βέροιας ήταν το ολοκληρωμένο Σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου της γείτονος πόλης. Με το έργο αυτό έγιναν οι οι αναπλάσεις του πάρκου Εληάς, των πλατειώνΑγίου Αντωνίου – Θεολόγου, Κόρακα – Υπαπαντής, του πάρκου του Τείχους και ένα δίκτυο συνδέσεων δρόμωνκαι πεζοδιαδρομών Εληάς, Βενιζέλου, Ανοίξεως, Ανθέων, Τρεμπεσίνας, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το έργο είχε προϋπολογισμό 7.147.352 €

ΝΑΟΥΣΑ
Στο Δήμο Νάουσας ένα εμβληματικό έργο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτικής Συνοχής ήταν το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης, το οποίο περιελάμβανε την Επανάχρηση πρώην Βιομηχανικού Κτιρίου ‘’Βέτλανς’’ σε Πολυχώρο Πολιτισμού με χώρο περιοδικών εκθέσεων, Αίθουσα συνεδρίων 134 ατόμων, Κυλικείο-Αναψυκτήριομε υπαίθριο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, Πωλητήριο έργων τέχνης και Χώρους για πρόβες θεατρικών και μουσικών σχημάτων.
Το έργο είχε προϋπολογισμό 3.497.521 €

Στο τομέα του Περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης ο Δημός Νάουσας προμηθεύτηκε εξοπλισμό μεταφοράς και τεμαχισμού απορριμμάτων
ώστε να διευκολυνθεί και να καταστεί βιώσιμη η μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ όμορων περιοχών και να διασφαλιστεί η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της περιοχής. Το έργο αυτό είχε πρϋπολογισμό 1.395.000 ευρώ.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο μεγάλο έργο Πολιτισμού που έχει γίνει στην Ημαθία με κονδύλια της Ευρωπαϊκής ένωσης και αφορούν το Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας, την Ανάπλαση και ανάδειξη του ανακτόρου των Αιγών, την αποκατάσταση της παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, την Ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης των Αιγών και άλλα έργα που συνολικά ξεπερνούν τα 28.000.000 ευρώ και τα οποία φιλοδοξούν να βάλουν δυναμικά την Ημαθία στον Τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Το ίδιο σημαντική έιναι ησυμβολή της ίδιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, η οποία υλοποίησε έργα ύψους 66.000.000 ευρώ σε όλους τους τομείς. από Οδοποιία, μέχρι αναπλάσεις και απο Ανεγέρσεις Σχολείων μέχρι Δημοτικά Θέατρα και Πνευματικά Κέντρα.
Το ίδιο παραγωγικό, ίσως και περισσότερο, το επόμενο ΈΣΠΑ που ολοκληρώνεται φέτος. Πολλά έργα αυτής της προγραμματικής περιόδου τα έχουμε αναδείξει μέσα από τον ΠΟΛΙΤΗ όλη αυτή τη χρονιά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Διότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα κονδύλια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή ένωση και πώς αυτά μεταφράζονται σε έργα αλλάζοντας προς το καλύτερο την καθημερινότητά μας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]