Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τριπλασιάστηκε το κόστος της ενέργειας για τα εκατομμύρια των καταναλωτών φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ είναι αποκαλυπτικά για όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας. Τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή  του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 98,540 ευρώ ανά Mwh έναντι 38,677 ευρώ ανά Mwh που ήταν τον Ιούνιο του 2020.

Πέρυσι η κατανάλωση ρεύματος 2000 kwh στο τετράμηνο  είχε κόστος 77,2 ευρώ και φέτος με την ίδια κατανάλωση σε kwh ο καταναλωτής θα πληρώσει 197,08 προς τους  προμηθευτές  ενέργειας μόνο για την αξία του ρεύματος.

Πρόκειται για αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος που προκαλούν σοκ στην αγορά αφού η τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε κατά 155% μόνο τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι.

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο αναμένεται να κινηθούν πιο ψηλά διότι  από τις αρχές έως τις 16 Ιουλίου χονδρεμπορική τιμή θα κινηθεί άνω των 105 ευρώ ανά Mwh , η οποία θα είναι αυξημένη τουλάχιστον 7%  σε σχέση με το κόστος παραγωγής ρεύματος  του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουλίου η χονδρεμπορική τιμή τους ρεύματος  έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε 128 ευρώ ανά Mwh.

Στις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το κόστος ενέργειας  μειώθηκε  τις ημέρες  που ακολούθησαν αλλά παραμένει σταθερά άνω των 100 ευρώ ανα Mwh.. Από τις 11 έως 16 Ιουλίου το μέσο κόστος της ενέργειας διαμορφώθηκε σε 101 ευρώ ανά Mwh. Ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας υποχρεώθηκαν όμως  να αγοράσουν ενέργεια σε ακόμη υψηλότερες τιμές από το μ.ο. της αγοράς πληρώντας από120 έως 140  ευρώ ανά Mwh .

Οι δυσμενείς επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα φανούν από τον Σεπτέμβριο όταν ο  πιο  ισχυρός πάροχος της αγοράς είναι η ΔΕΗ που ελέγχει το 65%  των νοικοκυριών  από τις αρχές Αυγούστου θα θέσει σε εφαρμογή τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Το ανατιμητικό κύμα αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος  στην ουσία ακύρωσαν τα νέα  τιμολόγια της ΔΕΗ που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο  του 2019  τα οποία  αυξήθηκαν έως 15%  σε σχέση τα τιμολόγια των ανταγωνιστών της.

Σήμερα τα τιμολόγια της επιχείρησης καλύπτουν μόλις το κόστος παραγωγής και αναγκάζεται να αγοράσει ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

Στελέχη επιχειρήσεων λένε στο Economix ότι λαμβάνουν  ενημερωτικά έντυπα  που  τους  λένε  ότι το κόστος ανά kwh θα διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα.

Τα ίδια λένε ότι τους περιμένει ένας «καυτός» Σεπτέμβριος όπως και την αγορά αφού το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά ενέργειας θα  περάσει στην κατανάλωση. Κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν από το Economix για τα όσα συμβαίνουν στην ενεργειακή αγορά λένε ότι πρόκειται για διεθνές φαινόμενο και συνδέεται με το κόστος ρύπων και την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Ωστόσο τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της τιμής της Mwh δεν απαντούν στον τελικό πρόβλημα που είναι η πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος.