Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Green Deal Greece 2021.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Green Deal Greece 2021.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να διαβεί το χάσμα που τη χωρίζει σε σχέση με άλλες χώρες ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη: «Μέσα στην επόμενη τετραετία, μέσα από τη βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τη στρατηγική που προβλέπει 440 μικρά και μεγάλα έργα που θα συντελεστούν σε όλη τη χώρα, με τη δημοπράτηση, την παράδοση και την ολοκήρωσή τους, θα μιλάμε για μία άλλη χώρα. Και αυτό θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα».

Όπως τόνισε ο υπουργός: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Έχει κάθε δυνατότητα να μας επιτρέψει να αλλάξουμε όχι μόνο ποσοτικά, αλλά ποιοτικά. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πανδημία επέτρεψε αυτό που ήταν εκκρεμότητα να γίνει αναγκαιότητα. Το κράτος και οι επιχειρήσεις έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν καλά. Έτσι απ΄ τις 501 υπηρεσίες στο gov.gr έχουμε φθάσει στις 1.180 υπηρεσίες και κάθε μέρα προσθέτουμε ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό το νέο οικοδόμημα του κράτους. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα στις πόλεις και σε κάθε κρατική δομή, αλλά και σε κάθε δομή που εξυπηρετεί τους πολίτες», είπε.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς, το σύστημα συνταγογράφησης και πρόσθεσε ότι εκκρεμεί να αποκτήσουν όλα τα νοσοκομεία νέα συστήματα και ένα κέντρο διαλειτουργικότητας. «Αυτή η αναλογία αντοιστοιχεί για κάθε τομέα πολιτικής», τόνισε.

«Σε ότι αφορά του δήμους, η μετάβαση είναι ευρύτερη, καθώς αφορά την 4η Βιομηχανική επανάσταση, που είναι το επόμενο βήμα. Στη σύγκλιση της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής σφαίρας», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και επεσήμανε, ότι «μία σειρά από αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν το μοντέλο εξυπηρέτησης του πολίτη από το κράτος αλλά και ευρύτερα το οικονομικό μοντέλο του πλανήτη»

«Σε αυτό το πλαίσιο το κράτος αλλάζει τις συντεταγμένες του, ενώ κάθε πόλη μετατρέπεται σε μία έξυπνη πόλη, προσφέροντας μία σειρά από τεχνολογίες – λύσεις, από την έξυπνη στάθμευση, μέχρι του πώς υπάρχει η σύγκλιση του πράσινου και του ψηφιακού», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «προβλέπονται κονδύλια από το RRF, σε συνάρτηση και με το τι κάνουν και άλλες πόλεις, ή άλλες χώρες, προκειμένου να τα ερμηνεύσουμε καλά στη δική μας καθημερινότητα με βάση τα δικά μας δεδομένα και με βάση ό,τι καλό έχουν γίνει».

Τέλος, επεσήμανε τον ηγετικό ρόλο του ΤΕΕ, «για όλα όσα οραματιζόμαστε την προσεχή περίοδο σε σχέση με το Σχέδιο Ελλάδα 2.0»

Κωνσταντίνος Μασσέλος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τρόπος σκέψης

 

 

«Την επόμενη δεκαετία οι τεχνολογίες θα μας επιτρέπουν νέες αλληλεπιδράσεις με στόχο την οικονομική ανάπτυξη που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να τεθεί ψηλά ο πήχης «για τη δημιουργία των πόλεων του μέλλοντος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο η χρήση της τεχνολογίας, είναι τρόπος σκέψης δράσης και οργάνωσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να προκύψει ως αίτημα από τους πολίτες και αφορά ένα κολοσσιαίο έργο και γι΄ αυτό απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», ανέφερε, ο κ. Μασσέλος επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δεν πρέπει απλά να μπορούμε, πρέπει και να το θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φ. Σπανός: Να ζήσουμε την ημέρα που δε θα επισκεπτόμαστε δημόσιες υπηρεσίες.

 

 

Εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, τόνισε ότι: «Με αφορμή το ξεπέρασμα της πανδημίας, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία» και εξέφρασε ταυτόχρονα την «ελπίδα να ζήσουμε την ημέρα όπου οι άνθρωποι θα μετακινούνται από το σπίτι τους μόνο για την ψυχαγωγία τους ή για τις πολύ εξειδικευμένες εργασίες και σίγουρα προκειμένου να μην επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες». Έδωσε επίσης έμφαση στην εξοικονόμηση του κόστους αλλά και στην ανάγκη προσαρμογής των εργαζομένων και των πολιτών με την ψηφιακή εποχή. Ενώ, ανέλυσε τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε σχέση με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της. «Η δευτεροβάθμια διοίκηση δηλώνει το παρόν στην επόμενη ημέρα της χώρας», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σπανός.

Θ. Φαλάγγας: Στο 60% το 5G στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους

 

 

Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Enterprise & Business Marketing & CRM Director του OTE Group, επεσήμανε ότι: «Μέσα στην πανδημία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό», προσθέτοντας ότι, «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την προσπάθεια». «Έξυπνη πόλη δεν είναι τίποτα άλλο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία, τα δίκτυα και τα δεδομένα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της», ανέφερε ο κ. Φαλάγγας ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη η εταιρεία καλύπτει πληθυσμιακά το 98% της χώρας ενώ ήδη το 5G καλύπτει πληθυσμιακά τη χώρα σε ποσοστό 50%, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 το ποσοστό να φθάσει στο 60%. «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις», ανέφερε κλείνοντας.

Γ. Τσαπρούνης: Το Ταμείο Ανάκαμψης να επιταχύνει τα έργα συνδεσιμότητας

 

 

«Η βαρύτητα πρέπει να πέσει στα έργα συνδεσιμότητας», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας, της WIND Γιώργος Τσαπρούνης. Πρότεινε δε, το Ταμείο Ανάκαμψης να επιταχύνει τα έργα που απαιτούνται για την αναβάθμιση των δικτύων, καθώς όπως είπε, εάν οι έξυπνες εφαρμογές δεν εντάσσονται σε ένα πλαίσιο και ένα πρόγραμμα τότε πολλές φορές δεν έχουν αποτέλεσμα. Για τον κ. Τσαπρούνη, η συνεδεσιμότητα και οι έξυπνες εφαρμογές, οι πλατφόρμες και εκπαίδευση είναι τα βασικά στοιχεία για την ψηφιοποίηση για έξυπνες πόλεις, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση του κόστους, χρόνου, και στην βιωσιμότητα της χώρας και της πόλης.

 Α. Θωμόπουλος: Να μην ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία

 

 

Μία βιώσιμη πόλη είναι η ψηφιακή πόλη δήλωσε ο κ. Αριστόδημος Θωμόπουλος, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – Partner, δίνοντας επίσης έμφαση στο κομμάτι της απλοποίησης των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ενός απλού και λειτουργικού μοντέλου, προκειμένου «να μην ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ, ανέλυσε την ανάγκη δημιουργίας ενός μοντέλου πρότυπων διαδικασιών για την ψηφιακή λειτουργία των ΟΤΑ.

Συντονισμός: Τέτη Ηγουμενίδη, δημοσιογράφος

Το  1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την  Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

 

Green Deal Greece – 2021

 

Το συνέδριο στηρίζουν γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας:

Platinum Sponsor: INTRAKAT

Golden Sponsor: ATTICABANK, COPELOUZOS GROUP, ELLAKTOR – ΑΚΤΩΡ, ΤΕΜΕΣ

Silver Sponsor: ΕΚΤΕΡ, ΤΕΚΑΛ, DIMAND, TEN BRINKE

Contributors: ΔΕΔΔΗΕ, COSMOTE, WIND, INTRASOFT INTERNATIONAL, ΟΜΙΛΟΣ «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», KANTOR, GOLDAIR GROUP, ΤΜΕΔΕ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Supporters: LAMDA DEVELOPMENT, ΕΡΓΟΣΕ, HILL INTERNATIONAL, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΠΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΑΝΑΚΕΜ, PLANET, LEASEPLAN, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

και πολλοί ακόμη φορείς, που συμμετέχουν και με ομιλητές στις θεματικές ενότητες.

Δείτε LIVE το συνέδριο Green Deal Greece στο economix.gr