Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιτυχία ξεκίνησε άλλη μια πρωτοβουλία περιβαλλοντικού χαρακτήρα της ΑΝΑΚΕΜ -του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων της χώρας- που στόχο έχει την απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή των Λαχανόκηπων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την εταιρεία και υλοποιείται με τη συμβολή εθελοντών, την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στον παράδρομο κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, από τη συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως και τη συμβολή του με την οδό 26ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η σχετική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη της δράσης και στην οποία συμμετείχαν οι Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής,  Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εθελοντών και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Στο πλαίσιο της δράσης καθαρισμού και αποκατάστασης, η ΑΝΑΚΕΜ θα συλλέξει, από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία, πάνω από 10.000 τόνους αποβλήτων που αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα, και ελαστικά οχημάτων. Όλα, αποθέσεις που έχουν γίνει παράνομα και επιβαρύνουν ιδιαίτερα το αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν την περιοχή. Η δράση όμως δεν σταματά στην συλλογή και απομάκρυνση των αποβλήτων. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα παραδοθούν σε μονάδες ανακύκλωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη αδειοδότηση, όπου θα υποβληθούν σε επεξεργασία και παραγωγή δευτερογενών υλικών έτοιμων για επανάχρηση. Μάλιστα, σε συνεννόηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, τα υλικά αυτά θα διατεθούν προς χρήση σε συγκεκριμένα έργα, εφαρμόζοντας στην πράξη την κυκλική οικονομία.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι στην Ευρώπη παράγονται κάθε χρόνο 900 εκατ. τόνοι ΑΕΚΚ και στην Ελλάδα ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1-1,5 τόνος και συνολικά παράγονται περίπου 10-15 εκατ. τόνοι το χρόνο. «Οι υπάρχουσες ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια τόνους. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι δέκα εκατομμύρια τόνοι ΑΕΚΚ αντιστοιχούν σε 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρων με μπάζα. Δηλαδή κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται μπάζα ίσα με 250 γήπεδα ποδοσφαίρου». Ο κ.Δημητριάδης εξήγησε ότι στόχος αυτών των εθελοντικών δράσεων που ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. “ είναι να δείξουμε στον κόσμο το ταξίδι των αποβλήτων, να δείξουμε την πορεία τους προς την ανακύκλωση καθώς το 95% των μπαζών μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε επίσης, ότι η ΑΝΑΚΕΜ σκοπεύει να συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά με ανάλογες πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία θα αποτελέσει έμπνευση για την ανάληψη αντίστοιχων δράσεων και από άλλους αρμόδιους και εμπλεκόμενους με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ φορείς, ώστε να συμβάλλουμε όλοι στην επίτευξη των εθνικών περιβαλλοντικών στόχων».

Από την πλευρά τους, το λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι οι οποίοι καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ και εξήραν το ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων αποθέσεων αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης.