ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, CEO της EXL CONSULTING
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, CEO της EXL CONSULTING
Πηγή Εικόνας: EXL CONSULTING

Ενδιαφέρουσες ανάγκες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν αναδεικνύονται συχνά στη δημόσια συζήτηση, αλλά είναι κρίσιμες για την επιτυχία πολλών projects και τη λειτουργία των εταιρειών αναδεικνύει με συνέντευξή του στο economix.gr ο Σταύρος Παπαγιανόπουλος, CEO της εταιρείας exl consuting.

Η κυριότερη ανάγκη που αναδεικνύεται, ενώ συχνά υποτιμάται στον σχεδιασμό και τη δημόσια συζήτηση, είναι η διαχείριση κινδύνου και η σχετική ασφαλιστική κάλυψη σε έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Συχνά άλλωστε θεωρείται, κυρίως από τα ΜΜΕ, ότι επειδή η μεθοδολογία των ΣΔΙΤ επιμερίζει τον κίνδυνο, αυτός παύει να υπάρχει αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αυτό έχει διαίτερη σημασία την τρέχουσα περίοδο όπου υλοποιούνται κάποιες συμβάσεις ΣΔΙΤ αλλά σχεδιάζονται πολύ περισσότερες, καθώς το εργαλείο αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, ξεχωριστή σημασία έχει, υπό το πρίσμα των εξελίξεων των τελευταίων ετών, τόσο η ασφάλιση των μελών των διοικήσεων σε μεγάλες εταιρείες όσο και γενικότερα η διαχείριση των κινδύνων κάθε επιχείρησης, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την αβεβαιότητα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από τεχνολογικές και πολιτικές μεταβολές (όπως στην ενέργεια) ή από διεθνείς τάσεις και συμβάντα, όπως είναι η πανδημία.

Ακόμη, ο κ. Παπαγιαννόπουλος, μιλώντας στον αρχισυντάκτη του economix.gr Θοδωρή Καραουλάνη, τονίζει την ανάγκη η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και άμεσα αποτελέσματα.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της συνέντευξης του CEO thw EXL CONSULTING στο economix.

 

 

  1. Ποια είναι η ιστορία της ΕΧLconsulting και γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον;

Η EXL είναι μια εταιρεία Συμβούλων Διαχείρισης Κινδύνων και Ασφαλίσεων. Δημιουργηθήκαμε το 2009 κι οι μέτοχοι της είναι μέλη της Διοικητικής της Ομάδας, τα οποία διέθεταν πολυετή προϋπηρεσία στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του χώρου.  Η ίδρυση της ήταν απόρροια αναγκαιότητας της αγοράς. H αγορά διψούσε και διψά για γνώση των πολυεθνικών πρακτικών και κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Επιθυμούσε κι επιθυμεί αμεσότητα στις αντιδράσεις και σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Στην EXL πιστεύουμε ότι το παλιό αξίωμα ότι «κανείς δεν απολύθηκε προσλαμβάνοντας την ΙΒΜ» δεν ισχύει πια. Σήμερα ο ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ εταιρειών, αλλά μεταξύ ταλαντούχων ατόμων και των ιδεών τους. Η EXL είναι μια ευέλικτη Ελληνική εταιρεία, με έμπειρα στελέχη με διεθνή εμπειρία, η οποία εστιάζει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πελατών της και όχι εξωγενών τρίτων (μετόχων, fundsκλπ) και η οποία προσφέρει υπηρεσίες πολυεθνικού επιπέδου, χωρίς όμως τα αντίστοιχα overheads.

 

  1. Ποια είναι η υπηρεσία σας που θεωρείτε ότι έχει σήμερα πρόσφορο έδαφος στο δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα;

Για τον δημόσιο τομέα, το πλέον πρόσφορο έδαφος την εποχή αυτή βρίσκουν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφαλίσεων. Η τάση είναι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του δημοσίου να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης οι περιτρέχουσες συνθήκες αναγκάζουν το δημόσιο να αναπτύξει περαιτέρω ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις. Άρα και οι υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου αποκτούν σημαντικό ρόλο, ώστε να βοηθηθεί το δημόσιο στην σωστή, έγκαιρη και ολοκληρωμένη μετακύληση των κινδύνων του στις ασφαλιστικές εταιρείες. Για τον ιδιωτικό τομέα, η σημαντικότερη υπηρεσία στην μετά COVID εποχή είναι η συμβουλευτική διαχείρισης κινδύνων. Σε ένα κόσμο όπου οι κίνδυνοι αλλάζουν τόσο δραματικά και που η ταχύτητα με την οποία αναδύονται νέοι κίνδυνοι είναι πλέον πολύ μεγάλη, ο παραδοσιακός τρόπος διαχείρισης κινδύνων επιβάλλεται να αλλάξει και αυτός, να γίνει ποιο εύστροφος και αποτελεσματικός. Ταυτόχρονα, οι εισηγμένες εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στην διαχείριση κινδύνων που επιβάλει ο Ν4706. Στις προκλήσεις αυτές, οι συμβουλευτικές μας υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων βοηθούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν.

 

  1. Θεωρείτε ότι η ασφάλιση ενός μέλος Διοικητικού Συμβουλίου είναι απαραίτητη;

Είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να κατανοήσω πως θα μπορούσε κανείς να αποδεχθεί – εκτελεστική ή μη – θέση σε Διοικητικό Συμβούλιο μεγάλη εταιρείας, χωρίς να υπάρχει ασφαλιστήριο ευθυνών Στελεχών Διοίκησης (D&O). Στην ουσία το ασφαλιστήριο αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο, ειδικά στις ημέρες μας όπου η σημασία της κατανόησης, του εντοπισμού και της διαχείρισης των κινδύνων είναι τόσο μεγάλη.

 

  1. Ποια είναι η άποψη σας για το Ταμείο Ανάκαμψης για την  Ελλάδα;

Προφανώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το κύριο «εργαλείο» πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Κάποιοι θεωρούν ότι η δυναμική του θα μπορούσε να είναι ανάλογη ακόμα και του σχεδίου Μάρσαλ. Η ελπίδα μου βέβαια είναι ότι – και είναι στο χέρι της Κυβέρνησης – η διαχείρισή του να είναι καλύτερη από αυτή του σχεδίου Μάρσαλ. Όλοι ελπίζουμε να μην ξαναδούμε εκθέσεις σαν και αυτή του Πωλ Πόρτερ. Βέβαια, το Ταμείο Ανάκαμψης θα δέχεται ποιο αυστηρούς και εκ του σύνεγγυς ελέγχους, οπότε μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο. Εκείνο στο οποίο, όμως, θα ήθελα να σταθώ με την ιδιότητα του επιχειρηματία κι επικεφαλής εταιρείας είναι ότι πρέπει να είναι ολιστικό. Δηλαδή από την μία πλευρά να καλύπτει πέρα από τις ανάγκες του αύριο κι από την άλλη να απαντά στις σημερινές προκλήσεις οι οποίες μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και δύο χειμώνες πανδημία είναι στην κυριολεξία τεράστιες. Είναι, σημαντικό, να κατανοήσουμε ότι ή όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε. Δεν περισσεύει κανένας και καμία σε αυτή τη νέα προσπάθεια που καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε.

 

  1. Πως μια εταιρεία σαν την EXL έρχεται να διαχειριστεί την ψηφιακή οικονομία και την πράσινη μετάβαση; Πόσο την επηρεάζουν οι σύγχρονες μορφές οικονομίας;

Η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη μετάβαση μπορεί να αποτελούν μεγάλες απειλές αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για όλους μας, ανάλογα με το πως τις αντιμετωπίζουμε. Είναι απειλές για όσους φοβούνται και δεν τολμούν και ευκαιρίες για όσους τις αγκαλιάζουν και τις μετατρέπουν σε εγγενή τρόπο λειτουργίας τους. Στην EXL λειτουργικά ανήκουμε στην 2η κατηγορία. Να σας αποκαλύψω δε, ότι και η αντιμετώπιση της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης, αποτελεί βασικό κριτήριο για το κατά πόσο θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε μια εταιρεία ή όχι. Διότι πιστεύουμε ότι καμία εταιρία ή οργανισμός δεν έχει μέλλον εάν δεν αγκαλιάσει τις τάσεις αυτές, άρα είναι πολύ επικίνδυνο και για εμάς να επενδύουμε χρόνο σε εταιρείες που δεν το κάνουν με γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο.

 

  1. Στις περιπτώσεις ΣΔΙΤ που ακριβώς είναι χρήσιμες οι υπηρεσίες της EXLconsulting;

Οι μακροοικονομικές συνθήκες αναγκάζουν το δημόσιο να εστιάσει σε έργα ΣΔΙΤ και σε Παραχωρήσεις. Αυτής της μορφής τα έργα, εκ της φύσης τους, στηρίζουν στις ασφαλίσεις σημαντικά τμήματα των μοντέλων λειτουργίας τους. Άρα και οι σχετικές υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου καθίστανται σημαντικές, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές είναι πολυετείς συμβάσεις και οι αλλαγές στις συνθήκες της διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς είναι πολύ μεγάλες. Επιπροσθέτως υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται, το δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας αλλά και οι χρηματοδότες. Κάθε ένα από αυτά τα τρία μέρη έχει ανάγκη από τις υπηρεσίες ασφαλιστικού συμβούλου.