Η Βουλή των Ελλήνων, από την Πλατεία Συντάγματος, με κόσμο
Η Βουλή των Ελλήνων, από την Πλατεία Συντάγματος, με κόσμο
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης / theokar / economix.gr

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει, ήταν αυτή για τα εργασιακά. Πλήθος κόσμου κατέβηκε και διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr. Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων Συντακτών συμμετείχαν στην γενική απεργία και τα περισσότερα ΜΜΕ δεν κάλυψαν αναλυτικά τις κινητοποιήσεις.

Ένα βροντερό «όχι» στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είπαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των μαζικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξε στις 10 το πρωί  της Πέμπτης το ΠΑΜΕ με ένα μαζικό συλλαλητήριο και πορεία ενώ ακολούθησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» και απαίτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του στη Βουλή.

Οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, και σιγά σιγά άρχισαν να παραδίδονται οι δρόμοι στην κυκλοφορία καθώς νωρίτερα είχαν κλείσει όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις για την απεργία ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του ΜεΡα25 Γ. Βαρουφάκης.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί «περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μισθό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας

Ο κ. Κουτσούμπας, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων.

Όπως σημείωσε δε, τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια.

Σε δηλώσεις η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω τονίζοντας οτι «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

Μαζική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το voria.gr,  βγήκαν χθες για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.

Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις,  όπως στην Πάτρα, την Κρήτη,  Κοζάνη, και στα Ιωάννινα με τους διαδηλωτές να ζητούν να αποσυρθεί .

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμμετέχουν σήμερα μαζικά στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στις 10.30 το πρωί Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας).

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις»

ΟΟΕ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΤΑΠΆΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα με καθυστέρηση, είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφερόμενος κυρίως στις διατάξεις για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας και τις διατάξεις για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται, όπως είπε, και η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα αποτελέσει καινοτόμο εργαλείο στους ελέγχους και θα οδηγήσει σε μείωση της παραβατικότητα των εργοδοτών και οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Χαιρέτισε επίσης και τις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία. Ωστόσο ο κ. Κόλλιας είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή ακόμη και κατάργησης. Σε αυτές συμπεριέλαβε την πρόσθετη εργασία των απασχολούμενης μερικής απασχόλησης. «Πρέπει να καταργηθεί η εν λόγω διάταξη για δυνατότητα υπερωριών, σε διακεκομμένο ωράριο μάλιστα, με προσαύξηση μόνο 12%. Στη χώρα μας που η υποδηλωμένη εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με εξοντωτικά διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ανέφερε εξάλλου ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά παρακινεί τις επιχειρήσεις, με το υπάρχον προσωπικό, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, ο κ. Κόλλιας είπε ότι η διάταξη πρέπει να ανακληθεί γιατί μπορεί να υποκρύψει φαινόμενα εξαπάτησης των εργαζομένων, με προσαρμογή της εργασίας με βάση τις υποχρεώσεις της επιχείρησης, αντισταθμιστική ανάπαυση και χορήγηση μειωμένης απασχόλησης σε περιόδους αναιμικής δραστηριότητας. «Στην ουσία η έλλειψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μπορεί να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Κόλλιας τόνισε επίσης ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν Κυριακές αλλά θα πρέπει να γίνει με όρους όπως ο συνεχής έλεγχος από τον κρατικό μηχανισμό των εργασιακών σχέσεων.

ΣΕΤΕ: Θετική η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά με μειωμένα πρόστιμα στην πρώτη φάση εφαρμογής

Υπέρ του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας τάχθηκε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Τόνισε όμως, ότι πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα ελάφρυνσης από το λειτουργικό κόστος που θα προκύψει, κατά την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Ο Ηλίας Κικίλιας, εκ μέρους του ΣΕΤΕ, είπε ότι από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα, πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, γιατί οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος.
Ζήτησε επίσης, στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου να μην εξομοιώνεται η συγκεκριμένη παράβαση, από άποψη βαρύτητας, με την παράβαση παράνομης απασχόλησης εργαζόμενου. Γι΄αυτό ο ΣΕΤΕ προτείνει, στην πρώτη φάση, σε περίπτωση μη ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής κάρτας, να εφαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις περιπτώσεις μη έγκαιρης καταχώρισης αλλαγής ωραρίου.