Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να ανεβάσει ταχύτητες με στόχο να ξεπεράσει διαρθωτικά προβλήματα χρόνων, επιδιώκει η Ελλάκτωρ για την οποία το επόμενο ορόσημο είναι η υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμιος Μπουλούτας σε διαδικτυακή συνάντηση με δημοσιογράφους, η εταιρεία έχει, ήδη, πατήσει το «κουμπί» της επανεκκίνησης.

«Αισθανόμαστε ότι κλείνουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας και αισθανόμαστε ότι περνάμε στη φάση της ανάπτυξης, αφότου ολοκληρώσουμε την αύξηση κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.

Στόχος, μέσω και της αύξησης κεφαλαίου είναι να μειωθεί το χρηματοδοτικό κόστος κατά 1%, δηλαδή να βελτιωθεί το πιστοληπτικό προφίλ της εισηγμένης. Εκτιμάται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Ο τομέας της κατασκευής εκτιμάται ότι θα γίνει break even, σε επίπεδο Ebitda, δηλαδή θα κλείσει η «μαύρη τρύπα» των μηνιαίων ζημιών ύψους 4 εκατ. ευρώ προς τα τέλη του 2021. Εάν, όπως ειπώθηκε, η κατασκευή κινηθεί αναπτυξιακά, αναλόγως, θα εμφανίσουν ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας. Στόχος είναι να μην χρειαστεί στήριξη της κατασκευής από τις άλλες δραστηριότητες, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι, αν η δραστηριότητα της κατασκευής γίνει θετική, τέλη 2021-αρχές 2022, όλες οι υπόλοιπες λειτουργικές ροές θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

Η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανέλαβε νέα έργα 165 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά 113 εκατ. ευρώ αφορά συμβάσεις της Εγνατίας Οδού, κατά 32 εκατ. ευρώ την ετήσια συντήρηση της Ψυττάλειας και κατά 17 εκατ. ευρώ την κατασκευή έργων φυσικού αερίου ΔΕΔΑ στην Ξάνθη.

Στο εξωτερικό η Άκτωρ θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία, τα Βαλκάνια και σε γειτονικές χώρες και θα σταματήσει δραστηριότητες που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα, με στόχο να εξοικονομήσει λειτουργικό κόστος, όπως είπε ο κ. Μπουλούτας.

 

Η εταιρεία θα δίνει διαρκώς το «παρών» στους διαγωνισμούς για έργα παραχώρησης, ενώ επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της σε έργα ΑΠΕ όπου διαθέτει χαρτοφυλάκιο 500 MW. Βέβαια, κάθε νέο έργο θα περνάει «από κόσκινο», ώστε να εξετάζεται το λεγόμενο IRR, δηλαδή η απόδοσή του, σε ένα ευρύτερο πλάνο της Ελλάκτωρ για διεκδίκηση έργων που θα αποφέρουν σημαντικό περιθώριο κέρδους.

Η εισηγμένη θα διεκδικήσει τα νέα έργα που θα δημοπρατηθούν στο Ελληνικό, όπου εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν έργα υποδομής ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο το ανεκτέλεστο της Ελλάκτωρ υποχώρησε από 1,8 δισ. σε 1,69 δισ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα υπάρξει αντιστροφή της τάσης αυτής. Εκτίμησε ότι τα έργα του ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν από το 2022.