Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την Έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου «Τμήματος της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» στην περιοχή «Γούρνες» του Δήμου Χερσονήσου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για το τελευταίο-διαδικαστικού χαρακτήρα- βήμα προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης των 345 στρεμμάτων, ενώ αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποιεί διαγωνισμό για την εύρεση αποτιμητή. Φυσικού δηλαδή ή νομικού προσώπου που θα εκτιμήσει την αξία του ακινήτου, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου, μέχρι την 15η Ιουλίου 2021.

Για το έργο υπάρχει ενδιαφέρον από όχι μόνο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πολλές άλλες χώρες και βέβαια την Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αξιοποίηση του ακινήτου περιλαμβάνει:

  1. A) Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ χωροθετείται στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0.4.
  2. B) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός – Αναψυχή» χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0.15.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ζώνη Τουρισμός-Αναψυχή προβλέπει και τη δημιουργία καζίνο, με την Επιτροπή Παιγνίων να αναμένεται ότι, σε δεύτερη φάση, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την χορήγηση της σχετικής άδειας.

Το ακίνητο βρίσκεται σε επαφή (μέτωπο 320 μ.) με την παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου και διαθέτει άμεση και ευχερή πρόσβαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Η απόστασή του από το λιμάνι και την πόλη του Ηρακλείου είναι 16 χλμ, 13 χλμ από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν.Καζαντζάκης” και 20 χλμ από το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που προβλέπεται να αναπτυχθεί στον οικισμό Καστέλλι την προσεχή πενταετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Hill International αναφέρθηκε, στο χθεσινό φόρουμ των Δελφών, στο έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι ως μία από τις μεγάλες επενδύσεις υποδομών που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης, σίγουρα, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το project του αεροδρομίου.

Εντός του ακινήτου βρίσκονται οι εγκαταλελειμμένες και παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικανικής Αεροπορικής Βάσης Γουρνών καθώς και οι εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της Κολυμβητικής Δεξαμενής στο βορειοανατολικό άκρο του ακινήτου.

Σε όμορες εκτάσεις του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Ενυδρείου “Θαλασσόκοσμος” (Cretaquarium Thalassocosmos) και του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Κρήτης, το Δημαρχείο Χερσονήσου και σχολεία.