Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-μπε

Μετά τα «έξυπνα παγκάκια» και τους «έξυπνους κάδους» σε «έξυπνες πόλεις», στη ζωή των δημοτών θα μπουν σιγά- σιγά και οι «έξυπνες διαβάσεις».

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης τοποθέτησε, για πρώτη φορά, μια τέτοια διάβαση, η οποία είναι ελληνικής σχεδίασης, δίνει ξεκάθαρη προτεραιότητα στους πεζούς και προσφέρει ασφαλείς διελεύσεις, ενώ συνεισφέρει και στη δημιουργία καλύτερης οδικής συμπεριφοράς και κουλτούρας.

Η συγκεκριμένη διάβαση λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη φωτεινού σηματοδότη και ο πολίτης που θα θελήσει να τη διασχίσει, πατά ένα κουμπί που βρίσκεται σε κολωνάκι τοποθετημένο επί του πεζοδρομίου. Αμέσως μετά ακολουθεί μια συντονισμένη πολυχρωμία. Δηλαδή, μετά τον χαρακτηριστικό ήχο ανάβουν πορτοκαλί φώτα για τέσσερα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ανάβουν κόκκινα φώτα επί της ασφάλτου, λευκά φώτα στις πινακίδες προτεραιότητας των πεζών, πράσινα φώτα στα πόδια των πεζών για να ξεκινήσουν και ταυτόχρονα ένας χαρακτηριστικός ήχος που ενημερώνει τους πολίτες με προβλήματα όρασης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου αναβοσβήνουν πορτοκαλί φώτα για να ενημερώνουν τους οδηγούς ότι πλησιάζουν σε διάβαση πεζών και λευκά φώτα επί των πινακίδων προτεραιότητας των πεζών γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η «έξυπνη διάβαση» τοποθετήθηκε πιλοτικά στην οδό Ομήρου και ο Δήμος Νέας Σμύρνης έγινε ο πρώτος που εγκαθιστά έναν τέτοιο σύστημα και μάλιστα σ’ ένα πολυσύχναστο σημείο της πόλης.