Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Ανεμογεννήτριες σε βουνό, αιολικό πάρκο
Πηγή Εικόνας: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ corporate video

Τον κώδωνα του κινδύνου για  την υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ κρούει η γερμανική εταιρεία ABO Wind Hellas.

Το επιτελείο της θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και σε κρατικούς φορείς που εμπλέκονται με τις αδειοδοτήσεις των έργων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια

Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG ο Σπυρίδων Παπαλάμπρου, Διευθυντής της ABO Wind Hellas ΑΕ έκαναν λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στα πολύ σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, αποδίδοντας ευθύνες στις αδειοδοτούσες αρχές αλλά και σε εμπλεκόμενους φορείς.

Για την  εξοικονόμηση  χρόνου  πρότειναν ακόμη και τις διαδικασίες ενεργοποίησης εξωτερικών συνεργατών – outsourcing για την άρση των αδιεξόδων.

Η διοίκηση προσδιόρισε το πρόβλημα στην καθυστέρηση  τω αδειοδοτήσεων , λέγοντας ότι «το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και μετά από 3 – 4 χρόνια. Δεν ξέρω για πόσο καιρό εταιρείες, όπως η δική μας θα συνεχίσουν να περιμένουν, τη στιγμή που υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Παπαλάμπρου κάνοντας λόγο για εμπλοκή και ασφυκτικές καταστάσεις στη διαδικασία υλοποίησης των έργων.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η «η εταιρεία έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον  με  επενδυτικό πλάνο  για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ. ευρώ για τα επόμενα 3 έτη».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων, παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030.

Ο κ. Σαρρής τόνισε  ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο συνολικά καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ισχύος 100 γιγαβάτ, που υπερβαίνουν όμως κατά 20 φορές τις τεχνικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος.

Μάλιστα σημείωσε ότι βασικές αιτίες καθυστέρησης στην αξιολόγηση των αιτήσεων είναι :

– ο ΑΔΜΗΕ, που εκκρεμούν αιτήματα για λήψη όρων σύνδεσης των ΑΠΕ στο σύστημα. Όπως είπε ο κ. Σαρρής 770 MW έργων της ABO Wind αναμένουν μη δεσμευτική προσφορά – 200 MW εξ αυτών εδώ και 1 έτος ενώ η Εταιρεία  (και η χώρα) «έχασε» την ευκαιρία συμμετοχής  στον προσεχή διαγωνισμό με την ιστορικά χαμηλότερη τιμή των 45,84 €/MWh.

Τα εμπόδια

Η  Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως για πολιτικούς λόγους,

Η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπου χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να ξεμπλοκάρουν οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής.

Η διατήρηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας που έπρεπε να έχουν καταργηθεί  οι τοπικές αντιδράσεις και  τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ επενδυτών.

Εκκρεμείς αιτήσεις

Έγινε λόγος για αιτήσεις που εκκρεμούν για καιρό καθηλώνοντας κρίσιμες και χρήσιμες επενδύσεις. «Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο. Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση. Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικους φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής.

Υπενθυμίζεται ότι η ABO Wind είναι μια γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια. Έχει αναπτύξει και πωλήσει, έως σήμερα, έργα ισχύος 3.600 MW, τα μισά εκ των οποίων «με το κλειδί στο χέρι». Το χαρτοφυλάκιο έργων της Εταιρείας, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά τα 15.000 ΜW και ο ετήσιος όγκος επενδύσεων στα έργα της τα 500 εκ. . Στην Ελλάδα έχει ήδη κατασκευάσει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 45 MW, τα οποία συμμετείχαν με επιτυχία στην ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ το 2018.