Το κτίριο του ΔΑΠΕΕΠ στον Πειραιά - εικαστικό από τη σελίδα του οργανισμού στο facebook
Το κτίριο του ΔΑΠΕΕΠ στον Πειραιά - εικαστικό από τη σελίδα του οργανισμού στο facebook
Πηγή Εικόνας: ΔΑΠΕΕΠ - facebook

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, με ποικίλες προεκτάσεις, πιθανόν, αναδεικνύει με ερώτησή του ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ (και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει ότι στον πρώην ΛΑΓΗΕ, που τώρα ονομάζεται Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και έχει διευρυμένο αντικείμενο, το μισθολογικό κόστος είναι υπέρμετρα υψηλό, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό και διάφορες υπόνοιες, αν συγκριθεί με άλλους ομοειδείς οργανισμούς του Δημοσίου.

 

[UPDATE: δείτε στο τέλος του άρθρου σημείωση της σύνταξης για την παρέμβαση – απάντηση του Προέδρου και Διευθύντοντος Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ στο economix.gr]

 

Συγκεκριμένα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην ερώτησή του, που αποτελεί ταυτόχρονα και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, καταγγέλλει και αναφέρει αναλυτικά ότι:

«Στο ΦΕΚ Β 872/5.3.2021 δημοσιεύτηκε ο προϋπολογισμός 2021 του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (πρώην ΛΑΓΗΕ με διευρυμένο αντικείμενο).

Στον κωδικό 60 της πρώτης σελίδας στον τίτλο «Μισθοδοσία Προσωπικού»αναφέρεται το ποσόν του 1.230.000 ευρώ (περιλαμβανομένου όλου του μισθολογικού κόστους) και στον πίνακα της τελευταίας σελίδας αναφέρεται ότι το προσωπικό που αφορά η μισθοδοσία είναι 21 εργαζόμενοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι).

Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτει ένα μεσοσταθμικό κόστος 58.570€/αμειβόμενο.

Το μεσοσταθμικό αυτό κόστος ανά αμειβόμενο,είναι σημαντικά υψηλότερο,σε σχέση με αυτό άλλων ομοειδών οργανισμών δημοσίου ενδιαφέροντος των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν δημοσιευθεί ως τώρα.»

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ προσθέτει με έμφαση στον κοινοβουλευτικό έλεχο που ασκεί:

«Επειδή το μεσοσταθμικό κόστος των 58.570€ ανά αμειβόμενο είναι υψηλό,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός

1. Ποια είναι η υψηλότερη και ποια η χαμηλότερη αμοιβή αυτών που βαρύνουν την δαπάνη των 1.230.000 ευρώ; Να κατατεθούν πίνακες των στοιχείων.

2. Πόσοι αμειβόμενοι έχουν αμοιβή πάνω από το μεσοσταθμικό κόστος των 58.570 ευρώ και σε ποια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα βασίζεται αυτή η μισθολογική αμοιβή; Να κατατεθούν οι πίνακες των στοιχείων.»

Είναι προφανές ότι ο βουλευτής έχει κάποιες πληροφορίες τις οποίες θέλει να επιβεβαιώσει με επίσημο τρόπο για να προχωρήσει σε ευρύτερες καταγγελίες κι να αναδείξει το θέμα.

Σημαντικό ζήτημα – τί πραγματικά συμβαίνει με τις αμοιβές;

Το economix θεωρεί το ζήτημα σοβαρό και αναδεικνύει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί του θέματος, κυρίως διότι ο «νεότευκτος» ΔΑΠΕΕΠ έχει καταφέρει λόγω του σύνθετου αντικειμένου του να «ξεφύγει» από τη δημόσια σφαίρα πληροφόρησης τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία διαφάνειας και λογοδοσίας. Κάτι που είναι αυταπόδεικτο αν ένας βουλευτής, που ασχολείται ειδικά με τα θέματα ενέργειας, λόγω της εκλογικής του περιφέρειας (Αρκαδία – Μεγαλόπολη – ΔΕΗ – απολιγνιτοποίηση κλπ) χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου για να πληροφορηθεί απλές πληροφορίες.

Εξάλλου από μόνο του είναι εντυπωσιακό το κόστος των 58.750 ευρώ ανά εργαζόμενο σε έναν δημόσιο φορέα, καθώς με απλή διαίρεση προκύπτει ότι αφορά μηνιαίο κόστος 4.895 ευρώ για καθέναν από τους 21 εργαζόμενους (κατά μέσο όρο), αν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί 12 μισθών που ισχύουν στο δημόσιο (καθώς ανήκει στους φορείς της γενικής Κυβέρνησης) ή 4.196 αν ισχύουν οι διατάξεις περί ιδιωτικού τομέα (και η διοίκηση έχει βρει «κόλπο» για περισσότερους μισθούς. Σε κάθε περίπτωση έχει και αυτό τη σημασία και τον συμβολισμό του.

Αν υπολογιστούν σε επίπεδο μόνο μισθού, τα ανωτέρω προκύπτει ότι ανά εργαζόμενο κατά σε μέσο όρο αντιστοιχούν σε μισθό 3.900 ευρώ μηνιαίως!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσα το economix.gr  ανιχνεύει από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού, στο κόστος του 1.230.000 ευρώ (που είναι μειωμένο σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο του 2018) δεν περιλαμβάνονται άλλες δαπάνες προσωπικού.

Το συνολικό κονδύλι «Αμοιβές και έξοδα προσωπικού» ανέρχεται συνολικά σε 2.125.803 ευρώ και περιλαμβάνει την κάλυψη κόστους διατιθέμενου (αλλού ή στον ΔΑΠΕΕΠ από τον ΑΔΜΗΕ) προσωπικού ύψους 360 χιλιάδων, πρόβλεψη αποζημίωσης 10 χιλιάδων ευρώ αλλά και κόστος συμβάσεων έργου (εργαζομένων με μπλοκάκι, κοινώς) ύψους ακόμη 517 χιλιάδων ευρώ (!!!), που είναι άγνωστο τί αριθμό ανθρώπων αφορούν!

Τα πράγματα πιθανόν να είναι ακόμη πιο δυσοίωνα από τα πρώτα συμπεράσματα, καθώς ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το σύνολο των εργαζομένων (τακτικού προσωπικού και με σύμβαση έργου) είναι 21!

Σημειώνουμε ότι 20 ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης του Βουλευτή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν φαίνεται – στην ιστοσελίδα της Βουλής – να έχει απαντήσει στον ερωτώντα βουλευτή. Σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΝ δεν δημοσιεύει πουθενά τα δεκάδες έγγραφα – απαντήσεις σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που αποστέλλει – ή θα έπρεπε να αποστέλλει – (ηλεκτρονικά, άρα είναι διαθέσιμα για ανάρτηση…) κάθε εβδομάδα στη Βουλή.

Πιθανότατα ο ερωτών βουλευτής έχει πληροφορίες ότι το μέσο μισθολογικό κόστος αυτό που αναφέρει δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους αλλά κάποιους ειδικά, και για αυτό κατέθεσε τέτοια ερώτηση με τέτοιο περιεχόμενο.

Αντιστοίχως ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε αναλυτικά τις αμοιβές της διοίκησης του φορέα, την οποία ασκεί ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (έχοντας και τις δύο αρμοδιότητες σε ένα πρόσωπο, λογικό για μικρού δυναμικού φορέα αλλά τίθενται θέματα ελέγχου και λογοδοσίας) ο Ιωάννης Γιαρέντης, γνωστό στέλεχος πέριξ του δημοσίου στον ενεργειακό τομέα, καθώς έχει θητεύσει στην ηγεσία του ΑΔΗΜΕ και ορίστηκε το καλοκαίρι του 2019 ως επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Σημειώνεται ότι οι αμοιβές δικηγόρων, άλλων συμβούλων, τρίτων καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω μισθολογικό κόστος, καθώς υπάρχει άλλο κονδύλι, ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ για το 2019, υπό τον τίτλο Αμοιβές και Έξοδα Τρίτων.

ΔΑΠΕΕΠ – εικαστικό από τη σελίδα του οργανισμού στο facebook
Πηγή Εικόνας: ΔΑΠΕΕΠ - facebook

Μια σύγκριση για συμπεράσματα – και το προνομιακό κτίριο

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «αυτογνωσίας» του οργανισμού στα θέματα αμοιβών, σημειώνεται ότι έβγαλε διαγωνισμό στα τέλη Δεκέμβρη για την καθαριότητα του κτιρίου, όπου με προϋπολογισμό σχεδόν ίσο με το μέσο εργασιακό κόστος ενός υπαλλήλου ζήτησε από εταιρείες να αναλάβουν όχι μόνο όλες τις ειδικές εργασίες καθαρισμού που αυτονόητα χρειάζεται (στο 8όροφο κτίριο του) καθόλο το έτος με κάθε είδους σχετικό εξοπλισμό αλλά και τέσσερις υπαλλήλους καθαριότητας διαθέσιμους καθημερινά – ένας με πλήρες ωράριο και τρεις με παρουσία για μισή εργάσιμη ημέρα…

Προφανώς το προσωπικό του ΔΑΠΕΕΠ (αυτό το ΔΑΠ στην αρχή, κάπως χτυπάει, ακόμη και αν επιλέχθηκε η επωνυμία επί ΣΥΡΙΖΑ…) είναι υψηλής κατάρτισης και θα αμοίβεται καλύτερα από το προσωπικό καθαρισμού, αλλά και πάλι το σύνολο μισθών-παροχών κλπ φαίνεται εξαιρετικά προνομιακό.

Να σημειώσουμε ότι σε 8 ορόφους και τέσσερα υπόγεια με συνολική έκταση 9000 τετραγωνικά (4χιλιάδες τμ κυρίως χώρων και 5 χιλιάδες σε υπόγεια), μάλλον άνετα θα νιώθει το προσωπικό των 21 ατόμων, με αναλογία γραφειακού χώρου ανά άτομο 190 τμ!!! Ακόμη και μέσα στην πανδημία, σίγουρα καλύπτονται!

Το πολυώροφο κτίριο – έδρα του ΔΑΠΕΕΠ, επί της οδού Κάστορος, στην παλιά βιομηχανική (και νυν αναπτυσσόμενη αγορά γραφείων) περιοχή του Παπαστράτου στον Πειραιά, με αρχικό κόστος κτήσης περίπου 15,5 εκατ. ευρώ είναι κατασκευασμένο την περίοδο 2006-2008 από οπλισμένο σκυρόδεμα, και περιλαμβάνει συγκεκριμένα:

  1. τέσσερα (4) υπόγεια, συνολικής επιφάνειας 1.445,63 τ.μ., τα οποία χρησιμεύουν ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
  2. ισόγειο & ημιώροφο, συνολικής επιφάνειας 679,15 τ.μ., που χρησιμεύουν ως χώροι υποδοχής, εκδηλώσεων και γραφείων, και τέλος
  3. επτά ορόφους, συνολικής επιφάνειας 3.373,40 τ.μ., οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως Γραφεία.
Το κτίριο του ΔΑΠΕΕΠ, πρώην ΛΑΓΗΕ, επί της οδού Κάστορος 75, στην περιοχή παπαστράτος του Πειραιά, όπως εμφανίζεται στην υπηρεσία Google StreetViev
Πηγή Εικόνας: Google StreetViev

Τί είναι ο ΔΑΠΕΕΠ;

Σύμφωνα με τα όσα η ίδια η (δημόσια) εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) διαχειρίζεται τις ΑΠΕ και την Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) του Εθνικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος, καθώς και τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν παραχθεί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Είναι ο εκπλειστηριαστής των δικαιωμάτων ρύπων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) παραγωγών ΑΠΕ.

Αποτελεί την μετεξέλιξη του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) και δημιουργήθηκε με σκοπό να ικανοποιήσει τις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και τον δεύτερο μεγαλύτερο πωλητή μετά τη ΔΕΗ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Ε.) που λειτουργεί το ΕΧΕ.»

Πρακτικά, η λειτουργική δραστηριότητα του φορέα περιλαμβάνει τη Διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ (του γνωστού ΕΛΑΠΕ που τόσα θέματα έχει δημιουργήσει σε πολιτικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια) και τους Πλειστηριασμούς Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου, ως Εκπλειστηριαστής (Auctioneer) του Ελληνικού Κράτου.

Μοναδικός μέτοχος της Εταιρείας είναι το Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το σύνολο των 10.000 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας ευρώ 29,35 εκάστη, δηλαδή ο φορέας έχει Μετοχικό Κεφάλαιο 293.500,00 ευρώ (€), ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ταξινομείται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για όλα τα χρόνια λειτουργίας της, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα και τον έλεγχο του βουλευτή.

ΔΑΠΕΕΠ – εικαστικό από τη σελίδα του οργανισμού στο facebook
Πηγή Εικόνας: ΔΑΠΕΕΠ - facebook

UPDATE 05/04/2021 – ΣΗΜΕΙΩΣΗ της σύνταξης:

Ο αρχικός τίτλος της δημοσίευσης του economix.gr ήταν «Όργιο αμοιβών στον ΔΑΠΕΕΠ; 2+ εκατ. ευρώ για 21 εργαζόμενους!». Το δημοσίευμα όμως προκάλεσε την αντίδραση του φορέα και επικοινώνησε μαζί μας, αργά το βράδυ της Παρασκευής 2/5/2021, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Ιωάννης Γιαρέντης, ο οποίος θεώρησε και υπερβολικό το δημοσίευμα και ανακριβές το περιεχόμενο.

Το economix.gr παραμένει σε όσα το ρεπορτάζ καταγράφει ως αληθή – προκύπτoυν άλλωστε επακριβώς από τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ. Ο κ. Γιαρέντης υποσχέθηκε να κοινοποιήσει στο economix.gr τις απαντήσεις του φορέα προς το ΥΠΕΝ που είναι το αρμόδιο να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια του ρεπορτάζ, αναλόγως με το χρόνο και το περιεχόμενο της απάντησης.

Ωστόσο, προκειμένου να μη θεωρείται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ως επίθεση στον οργανισμό, ενώ σκοπός του είναι, όπως επιτάσσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ο δημόσιος έλεγχος, ο αρχισυντάκτης της έκδοσης αποφάσισε να ανασκευαστεί ο τίτλος της δημοσίευσης στον παρόντα: «Είναι υπερβολικές οι αμοιβές στον ΔΑΠΕΕΠ; Τα 2+ εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι και τα έξοδα τρίτων»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, μεταξύ άλλων που μας ανέφερε, ο οργανισμός απασχολεί 23 και όχι 21 μόνιμους εργαζόμενους. Οι αμοιβές του προσωπικού υπακούουν στην οροφή (πλαφόν) που ορίζεται για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, βάσει νόμου. Η διαίρεση του ποσού των αμοιβών δίνει ένα μέσο κόστος μικτών (και όχι καθαρών) αποδοχών που αντιστοιχεί στα προσόντα και την εργασία των υπαλλήλων και δεν είναι υπερβολικό. Οι 23 μόνιμοι υπάλληλοι είναι υψηλών προσόντων. Επιπλέον ο κ. Γιαρέντης επιβεβαίωσε ότι στο ΔΑΠΕΕΠ απασχολούνται επιπλέον συμβασιούχοι, το κόστος των οποίων, μαζί με το κόστος του προσωπικού που διατίθεται από αλλού, συνολικά ανεβάζει το ποσό στα 2 εκατομμύρια. Το economix.gr αναμένει τα ακριβή στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ.

Σύμφωνα πάντως με όσα προφορικά αναπτύχθηκαν από τον κ. Γιαρέντη, το συνολικό μισθολογικό κόστος του 1.230.000 ευρώ, αν διαιρεθεί με τους 23 εργαζόμενους, καταλήγει σε μέσο μικτό μισθολογικό κόστος σχεδόν 53.500 ευρώ, που περιλαμβάνει εργοδοτικές εισφορές και με 12 μηνιαίους μισθούς αντιστοιχεί σε 4.600 ευρώ περίπου μικτές αποδοχές και καθαρές αποδοχές περίπου 3500 ευρώ. Σημειώνεται από τον ΔΑΠΕΕΠ ότι το ανώτατο πλαφόν βάση νόμου είναι 4.631 ευρώ. Επίσης σημειώνεται ότι ο χαμηλότερος μισθός είναι 1760 ευρώ και ο μικτός μισθός του Διευθύντοντος Συμβούλου είναι στο πλαφόν: 4.631 ευρώ μικτά, με καθαρά περίπου, όπως μας ενημέρωσαν, της τάξης των 2.800 ευρώ.

Ακόμη σημειώνεται ότι στο οργανισμό απασχολούνται 50 συμβασιούχοι και μαζί με τους 23 μόνιμους υπαλλήλους και όσους διατίθενται από τον ΑΔΜΗΕ κλπ το συνολικό προσωπικό που απασχολείται ανέρχεται περίπου σε 90 άτομα.

Τα αναλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία θα αποσταλούν και στο economix.gr, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Ιωάννης Γιαρέντης.