Εκπομπές ρύπων
Εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από βιομηχανική μονάδα
Εκπομπές ρύπων
Εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από βιομηχανική μονάδα
Πηγή Εικόνας: Photo by Mica Asato from Pexels

Eκπρόσωποι της πετρελαϊκής βιομηχανίας και η σύμβουλος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζίνα Μακάρθι επέδειξαν διάθεση συνεργασίας, μετά από μία συνάντηση που είχαν χθες, Δευτέρα.

Στη συνάντηση αυτή, οι δύο πλευρές συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα θα μπορούσαν να συμμορφωθούν, με τους φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για το κλίμα.

Ωστόσο δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέσσερις πηγές που έλαβαν σχετική γνώση για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ζοom, δήλωσαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή επικεντρώθηκε στις εκπομπές μεθανίου από την παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, ενός δραστικού αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στο ρόλο της βιομηχανίας στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξάλειψη του άνθρακα από την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου Μάικ Σόμερς δήλωσε ότι το ινστιτούτο έδωσε έμφαση στο σημαντικό ρόλο που θα εξακολουθήσουν να έχουν το πετρέλαιο και η βενζίνη στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα για δεκαετίες, αλλά πρόσθεσε ότι ο αναφερόμενος οργανισμός ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Δεσμευόμαστε για να συνεργαστούμε με τον Λευκό Οίκο για την κατάρτιση αποτελεσματικών κυβερνητικών πολιτικών που βοηθούν στην εκπλήρωση των προβλέψεων της Συμφωνίας του Παρισιού και υποστηρίζουν ένα καθαρότερο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σόμερς.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο να προτείνει νέους κανονισμούς για τις εκπομπές μεθανίου από την καύση πετρελαίου και βενζίνης , όπως είχε δηλώσει η Μακάρθι σε μία προηγούμενη συνέντευξή της στο Reuters.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης ένα στόχο μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων στην αμερικανική οικονομία για το 2030, ώστε να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μέχρι την 22α Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σε ένα σχετικό κείμενο για τη συνάντηση που διανεμήθηκε από το Λευκό Οίκο, η Μακάρθι προσπάθησε να δρομολογήσει μία σχέση συνεργασίας με την ενεργειακή βιομηχανία, παράλληλα με την προσπάθειά της για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων σε ζητήματα εκπομπής βλαβερών αερίων, αλλά και άλλα θέματα.

«Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μάχεται κατά του τομέα παραγωγής πετρελαίου και βενζίνης, αλλά αγωνίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω των συνδικάτων, για την εφαρμογή τεχνολογιών μείωσης της εκπομπής βλαβερών αερίων, αλλά και για την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής και τη δραστηριοποίηση της οικονομίας των ΗΠΑ», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.