Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος:  Έχουν τα δικά τους  σχέδια για τη διάσωση της Folli – Follie. Γιατί  καταψήφισαν  το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Ιδιαίτερα …μαθήματα για την τέχνη του επιχειρείν στην Ελλάδα, έδωσε ο προφυλακισμένος Δημήτρης Κουτσολιούτσος στη γενική συνέλευση των μετόχων της Folli – Follie , η οποία συγκλήθηκε για να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που από το 2018 έχει «κλέψει» την παράσταση για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Το σεμινάριο επιχειρηματικότητας δεν δόθηκε από τον ίδιο αλλά από τους εντεταλμένους αντιπροσώπους του – δικηγόρους , οι οποίοι με υπόμνημα που είχε εκπονήσει ο κ. Δ.  Κουτσολιούτσος , αναγνώστηκε πλήθος επιχειρημάτων και την ίδια στιγμή  προεξοφλεί την χρεοκοπία της νέας εταιρείας, στην οποία ο σημερινός βασικός μέτοχος της Folli Follie κατέχει το 36%  ενώ στη νέα εταιρεία η συμμετοχή του θα είναι σχεδόν μηδενική.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου προς  τη γενική συνέλευση διατυπώθηκε από τρεις δικηγόρους  για να συμπληρωθεί το δικηγορικό σχήμα και από την  νομικό εκπρόσωπο του κ Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος κινήθηκε  στο ίδιο μήκος κύματος με τον πατέρα με αποτέλεσμα να καταψηφίσουν από κοινού το σχέδιο  εξυγίανσης της εταιρείας.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα της οικογένειας ήταν ότι το Σεπτέμβριο του 2020 η εταιρεία εμφάνιζε 48 θυγατρικές και 600 σημεία  πώλησης, ανά τον  κόσμο ενώ στην πραγματικότητα  η εταιρεία διαθέτει μόλις 3 ενώ  δεν γίνεται λόγος για τα σημεία  πώλησης καθώς η διοίκηση τα αποκρύπτει όπως ισχυρίζεται.

Στο 12μηνο Ιανουαρίου 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 η εταιρεία εμφάνιζε ταμειακές ροές ύψους 36 εκατ. ευρώ και στο ταμείο είναι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ.

Αιχμές για τη νέα διοίκηση της εταιρείας άφησε  παραθέτοντας  ότι από το 2018 μέχρι τα τέλη του 2020, η εταιρεία να παρουσιάζει αρνητική καθαρή θέση ύψους 343,9 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν σε 79,8 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διαμορφώθηκαν σε 274,3 εκατ. ευρώ τη διετία και η σύγκριση έγινε  με οικονομικά στοιχεία του 2017 πριν  ξεσπάσει  το σκάνδαλο .

Οι δικηγόροι και η αγωνία Κουτσολιούτσου για τους εργαζόμενους

Τέσσερις δικηγόροι επιστρατεύτηκαν από την οικογένεια Κουτσολιουτσου για να απαξιώσουν το σχέδιο εξυγίανσης και την ίδια στιγμή διατυπώθηκε η ανησυχία του επιχειρηματία για το μέλλον των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα το οποίο  θεωρεί ότι το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ανάμεσα στα επιχειρήματα είναι ότι οι υποχρεώσεις  προς τους  Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης συνολικού ύψους 1.676.790,86 ευρώ δεν θα μεταβιβαστούν στη νέα εταιρεία, όπως και οι οικονομικές  απαιτήσεις των παλαιότερων και νυν εργαζομένων θα παραμείνουν στην παλαιά  εταιρεία  η οποία δεν θα έχει έσοδα και περιουσιακά στοιχεία καθώς θα έχουν  μεταφερθεί στη νεοσύστατη εταιρεία.

Τα  επόμενα βήματα  της Folli – Follie

Μετά την καταψήφιση του σχεδίου εξυγίανσης της Folli – Follie από τη  ΓΣ των μετόχων με βασικό  πρωταγωνιστή την οικογένεια Κουτσολιούτσου, η διοίκηση του κ. Σάμιου  αναμετράται με το χρόνο  και με τη διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας , για να φτάσει  στο τελικό στόχο που είναι η λειτουργία της νέας εταιρείας.

Πλέον η επικεφαλής νομική σύμβουλος της Folli Follie  κα Μπάγια, εργάζεται για τον ορισμό του Ειδικού Εντολοδόχου με δικαστική απόφαση που σκοπό έχει να εκπροσωπήσει τα δικαιώματα ψήφου της  οικογένειας Κουτσολιούτσου στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, ψηφίζοντας υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας Η διοίκηση πρέπει να προσδιορίσει νέα ΓΣ αλλά πρέπει πρώτα να έχει διασφαλίσει ότι θα δώσει το παρόν ο Ειδικός Εντολοδόχος  για να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Πάντως οι νομικοί κύκλοι της εταιρείας, ισχυρίζονται ότι τι σχέδιο θα προχωρήσει, ακόμη και στην περίπτωση που το αρμόδιο Δικαστήριο δημοσιοποιήσει την απόφασή του, για το σχέδιο εξυγίανσης χωρίς να έχει την έγκριση της ΓΣ, αλλά θα δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία  μόλις εξασφαλιστεί η συναίνεση των μετόχων να υλοποιηθεί το σχέδιο  διάσωσης της Folli – Follie.

Τα πράγματα  όμως  μπορεί να μην εξελιχθούν όλα όπως επιθυμεί η διοίκηση διότι πολλά νομικά  επιχειρήματα των δικηγόρων της οικογένειας δεν είναι εντελώς στον αέρα.

Η άρνηση της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο σχέδιο εξυγίανσης δεν αποτελεί το εισιτήριο για να δοθεί η έγκριση  στο σχέδιο επειδή είναι αντίθετοί οι υπαίτιοι και κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο με την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.