Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την τελευταία ευκαιρία έχει η Ελλάκτωρ για να ξεπεράσει τα προβλήματα που κουβαλάει εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν κυρίως τις ζημιές της θυγατρικής Άκτωρ. Τα έργα που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια και θα χρηματοδοτηθούν μέσω και του ταμείου ανάκαμψης δημιουργούν ισχυρές προοπτικές ανόδου για την άλλοτε πιο ισχυρό όμιλο της χώρας. Γι΄αυτό, η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. της οποίας τους βασικούς στόχους εξήγησε, χθες ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Τι ανέφερε; Ότι μέσω της ΑΜΚ επιδιώκεται η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας ώστε να μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι των έργων, εκτιμώμενης αξίας 43 δις ευρώ που θα βγουν στην αγορά μέχρι και το 2026.

Για το σκοπό αυτό, 100 εκατ. ευρώ περίπου θα πάνε στην Άκτωρ μέσω αύξησης κεφαλαίου που προγραμματίζει η εν λόγω θυγατρική. Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των νέων μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στόχος είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σήμερα η Άκτωρ είναι βαρίδι για τον όμιλο, καθώς (βάσει στοιχείων του 2020) οι απώλειες σε λειτουργικά κέρδη ανέρχονται σε 151 εκατ. ευρώ! Γι’ αυτό, η νυν διοίκηση εξετάζει την χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης -της οποίας το ύψος δεν έχει προσδιοριστεί- μέχρι να πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ. Σημειωτέον ότι η Άκτωρ έχει ήδη κάνει…εμβόλιο ρευστότητας 13 εκατ. ευρώ. Η ακόμη όμως, μεγαλύτερη ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας είναι μονόδρομος αν λάβουμε υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις-στον κλάδο μόνο των κατασκευών- από έργα σε Ελλάδα, εξωτερικό, φωτοβολταϊκά και άλλες δραστηριότητες ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στρατηγικός στόχος της Ελλάκτωρ είναι η απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού, πλην της αγοράς της Ρουμανίας και του Κατάρ όπου η εισηγμένη θα διατηρήσει την παρουσία της, «κυνηγώντας», επιλεκτικά, έργα.

Σε παράλληλο όμως, χρόνο, η Ελλάκτωρ έχει σε εξέλιξη σχέδιο περικοπής κόστους, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει 98 εκατ. ευρώ έως και το 2023, μέσω είσπραξης απαιτήσεων, πώλησης συμμετοχών, επαναδιαπραγμάτευσης με προμηθευτές και εθελούσιας εξόδου. Επίσης, υλοποιώντας μέτρα αναδιοργάνωσης, καλύτερου ελέγχου των έργων και εξορθολογισμού του εργατικού κόστους, η εταιρεία εκτιμά ότι θα έχει όφελος 31 εκατ. ευρώ φέτος και από περίπου 20 εκατ. ευρώ το 2022 και το 2023. Όλα αυτά θα φανεί προσεχώς πώς θα γίνουν πράξη, ενώ, σε πρώτη φάση, όλα θα κριθούν στις 2 Απριλίου, οπότε θα συζητηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.