Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου η πρώτη εταιρεία στην αγορά προμηθευτών ενέργειας ανοίγει τον χορό ενεργοποίησης της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος ζητώντας από τους καταναλωτές να πληρώσουν το μάρμαρο από την εφαρμογή του Target Model που έφερε την άνοδο της ΟΤΣ χάρη στα ακραία φαινόμενα που επικρατούν στην αγορά εξισορρόπησης.

Οι τετράμηνοι λογαριασμοί ρεύματος της Protergia που έληξαν μέσα στο Φεβρουάριο φτάνουν «φουσκωμένοι» στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πελάτες της εταιρείας ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος ήταν διπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο τετράμηνο και με ημερομηνία λήξης Οκτωβρίου 2020.

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Φεβρουαρίου «άγγιξαν» τα 100 ευρώ ενώ στα προηγούμενα τετράμηνα η εξόφληση γίνονταν με ποσά χαμηλότερα 50 και 40 ευρώ.

Όσοι απευθύνθηκαν στην εταιρεία για να κατανοήσουν το κόστος ρεύματος διαπίστωσαν ότι η διοίκηση της Protergia πρόσθεσε στο λογαριασμό την προσαύξηση σύμφωνα με το άρθρο 8.8: της σύμβασης.

Για το συγκεκριμένο λογαριασμό η επιβάρυνση ήταν 15,56 ευρω ανά Mwh και για κατανάλωση 1000 Mwh.

Το άρθρο 8.8 προβλέπει ότι οι Χρεώσεις Προμήθειας θα υπολογίζονται ειδικότερα ως εξής: Αν το άθροισμα (Ι) της μέσης ΟΤΣ, (ΙΙ)των μέσων μοναδιαίων χρεώσεων για τους ΛΠ, και (ΙΙΙ) της μέσης χρέωσης ΜΜΚΘΣΣ κατά την Περίοδο Κατανάλωσης, των (Ι) έως και (ΙΙΙ) προσαυξημένων κατά τον εκάστοτε ισχύοντα συντελεστή απωλειών δικτύου (εφεξής το «Μέσο Προσαυξημένο Άθροισμα») κυμαίνεται εντός των ορίων 40 και 50 €/ΜWh, δεν θα πραγματοποιείται αύξηση ή μείωση των Χρεώσεων Προμήθειας.

Αν το Μέσο Προσαυξημένο Άθροισμα κατά την Περίοδο Κατανάλωσης είναι κάτω του ορίου των 40 €/ΜWh, οι Χρεώσεις Προμήθειας θα μειώνονται κατά τη διαφορά των 40€/ΜWh με το Μέσο Προσαυξημένο Άθροισμα. Αν το Μέσο Προσαυξημένο Άθροισμα κατά την Περίοδο Κατανάλωσης είναι άνω του ορίου των 50 €/ΜWh, οι Χρεώσεις Προμήθειας θα αυξάνονται κατά τη διαφορά του Μέσου Προσαυξημένου Αθροίσματος με το όριο των 50€/ ΜWh. Αυτές οι αυξομειώσεις των Χρεώσεων Προμήθειας θα εμφανίζονται ως διακριτές χρεώσεις ή πιστώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης, που θα αποστέλλει ο Προμηθευτής στον Πελάτη, όταν τα πραγματικά δεδομένα καθίστανται διαθέσιμα από τον αρμόδιο διαχειριστή.

Με απλά λόγια η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή τη ρήτρα ΟΤΣ καθώς η τιμή της ξεπέρασε τα 50 ευρώ ανά Mwh ενώ όταν υποχωρεί κάτω από τα 40 ευρώ ο πελάτης θα βλέπει μείωση στο λογαριασμό ρεύματος. Οι απαντήσεις των εκπροσώπων της εταιρείας από το τηλεφωνικό κέντρο έλεγαν στους καταναλωτές ότι αυτή είναι η νέα πολιτική της εταιρείας και τα τιμολόγια ρεύματος θα ακολουθούν την Οριακή Τιμή Συστήματος. Ανάλογες ρήτρες έχουν κι άλλες εταιρείες προμηθευτών ενέργειας οι οποίες θα έχουν ενεργοποιήσει κι αυτές με τη σειρά καθώς το επιπλέον κόστος που φέρνει η άνοδος της τιμής της ΟΤΣ δεν μπορεί απορροφηθεί από τις εταιρείες. Έτσι οι αστοχίες από την εφαρμογή του Target Model που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο θα μεταφράζεται σε καυτό χρήμα για τους καταναλωτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος