Το φυσικό αέριο αποτελεί το κύριο μέσο για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και μπορεί να μετεξελιχθεί σε πλήρως ανανεώσιμο καύσιμο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής στρατηγικής και στην εφαρμογή ενός «πράσινου» ενεργειακού συστήματος.

Αυτό επεισήμανε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων των διανομέων φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην οργάνωση GD4S (Gas Distributors for Sustainability) με τον Diederik Samsom, επικεφαλής του Γραφείου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans.

Ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε τη συσχέτιση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κλάδων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μια σχέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον με την εφαρμογή τεχνολογιών μεθανοποίησης και Power-to-Gas.

Για το σκοπό αυτό, απαιτούνται οι συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων μερών της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

O φορέας GD4S πρόκειται να δημοσιεύσει μέσα στο 2021 μια «Επίσημη Ατζέντα» που θα παρέχει ολοκληρωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των δεσμεύσεων για την κοινοτική και εθνική απανθρακοποίηση.

Στο GD4S συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες διανομής από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι Διαχειριστές- μέλη του φορέα εξυπηρετούν περίπου 28 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη, που αποτελούν το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς, μέσα από εκτεταμένα και σύγχρονα δίκτυα αγωγών συνολικού μήκους 365.000 χλμ.