Με αφορμή επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, φαίνεται ότι δεν έχουν το θεό τους μερικές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ…

Τί συνέβη;

Εγκαλούν την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ ότι καθυστερεί την υλοποίηση του προγράμματος της!

Και την εφαρμογή του νόμου για τη χωροταξία και πολεοδομία (του Νοεμβρίου…) που αναφέρει μέσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – ξεχνούν να πουν όμως μια λεπτομέρεια: ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον νόμο!!!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ακούει Tαυτότητα Kτιρίου και να κρύβεται, να κοιτάει αλλού, να αλλάζει πεζοδρόμιο κλπ.

Και αυτό γιατί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2015! Τότε το ΥΠΕΚΑ είχε ετοιμάσει Προεδρικό Διάταγμα, που είχε εγκριθεί από το ΣτΕ, για να ενεργοποιηθεί το σημαντικό αυτό πληροφοριακό σύστημα. Το ΤΕΕ το είχε ετοιμάσει ως βάση δεδομένων και με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ μάλιστα και ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Αλλά λόγω πρόωρων εκλογών το ΠΔ δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί… Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ειρωνεία της τύχης: το 2015 το ΠΔ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου το προετοίμασε και το υπέγραφε ως ΑνΥΠΕΚΑ τότε ο Νίκος Ταγαράς. Σήμερα υπογράφει τις απαραίτητες ΥΑ (που έρχονται τις επόμενες ημέρες, από όσα ακούμε…) ο ίδιος, ως αρμόδιος ΥφΥΠΕΝ πλέον…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε 2,5 χρόνια που δεν απαντούσε καν στο ΤΕΕ, ούτε δημοσίως ούτε στις επαφές των ηγεσιών, για το πότε θα ξεκινήσει η Ταυτότητα Κτιρίου που ήταν έτοιμη.

Και ξαφνικά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν άλλαξε τον νόμο το 2017 και πέταξε στα σκουπίδια τη (θεσμική) δουλειά που είχε γίνει μέχρι τότε, γιατί είχε άλλες ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες (για ένα τεχνικό θέμα).

Ευτυχώς, δεν πετάχτηκε το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ που φτιάχτηκε αρχικά με κοινοτικά κονδύλια. Αλλά παρά τις οχλήσεις για το πότε θα προσαρμοστεί και θα ξεκινήσει η ταυτότητα κτιρίου, και πάλι επί 2 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πάπια…

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση, η ΝΔ αποκατέστησε τη συνεργασία με το ΤΕΕ και ανέλαβε δέσμευση να ξεκινήσει την ταυτότητα κτιρίου, σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες. Αφού έκανε τις αναγκαίες αλλαγές από τον νόμο Σταθάκη, έδωσε εντολή στο ΤΕΕ να προσαρμόσει το σύστημα στις νομοθετικές αλλαγές που μεσολάβησαν στα 5 χρόνια από τον σχεδιασμό του. Το ΤΕΕ χρειάστηκε 6 περίπου μήνες και ολοκλήρωσε στα τέλη του 2020.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασε 4,5 χρόνια, φωνάζει ότι καθυστερεί η κυβέρνηση που δεν έβγαλε μία ΚΥΑ μέσα σε έναν μήνα – η οποία παρεμπιπτόντως είναι έτοιμη και εκδίδεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ.

Αντί λοιπόν να κρύβεται και να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το θέμα της Ταυτότητας Κτιρίουμ, βγάζουν ανακοίνωση που εγκαλούν την κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα την παρούσα ηγεσία Σκρέκα-Ταγαρά που τώρα ανέλαβε για καθυστέρηση!!!

Και φθάνουν στο σημείο να προβάλλουν στην ανακοίνωσή τους την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ως έργο ΣΥΡΙΖΑ!!! Επειδή περιλαμβάνονταν στο νόμο 4495 του 2017, ο οποίος στην πραγματικότητα καθυστέρησε την εφαρμογή της!!! Αφήστε που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν αντιγραφή προηγούμενων νόμων και ιδίως του ν.4178/2013 που περιελάμβανε και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου…

Και αν κάποιος στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θέλει να παρουσιάσει την ηλεκτρονική Τυατότητα Κτιρίου ως «έμπνευση και έργο ΣΥΡΙΖΑ», εδώ είμαστε, γνωρίζουν πολλοί πως και πότε προέκυψε, αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με ρεπορταζ…

Λίγη ντροπή και φιλότιμο, δεν βλάπτει…

Άλλα αντ’ άλλων

Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι ακόμη και αυτή η χιουμοριστική, θα μπορούσε να πει κανείς, ανακοίνωση, είναι… ΛΑΘΟΣ!

Διότι στον τίτλο και σε τρία σημεία της ανακοίνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εκδοθεί ΚΥΑ, διότι δήθεν την προβλέπει ο νόμος για την χωροταξία και πολεοδομία.

Μόνο που ο νόμος ΔΕΝ προβλέπει ΚΥΑ!!!

Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου γίνεται με απλή Υπουργική Απόφαση, του ΥΠΕΝ μόνο, όχι με ΚΥΑ… Δηλαδή δεν εμπλέκονται σε αυτήν άλλα υπουργεία…

Αφήστε που το ΥΠΕΝ έχει βγάλει απόφαση για το πως θα τρέξει το πληροφοριακό σύστημα και τις προϋποθέσεις του και έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου….

Επίσης στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και οι άλλες αποφάσεις που προβλέπονται στον νόμο είναι ΥΑ και όχι ΚΥΑ…

Μόνο μία διαδικασία προβλέπει ΚΥΑ,  αυτή που θέτει υποχρέωση να γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία για τη σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, η οποία συνυπογράφεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αλλά αυτή είναι σε άλλο άρθρο από αυτό που μιλάει για την ενεργοποίηση της ΗΤΚ.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο φωνάζουν απλά για να κάνουν ντόρο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνουν και λάθος με βάση το νόμο!!!! Και μάλιστα την ανακοίνωση κάνει ο κ. Φάμελλος που έχει θητεύσει για χρόνια ως ΑνΥΠΕΝ και θα έπρεπε να καταλαβαίνει εύκολα τις διαφορές και τα λάθη αυτού του επιπέδου…

Η ανακοίνωση Φάμελου – Πέρκα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Με τίτλο «Φάμελλος-Πέρκα: Πότε τελικά σκοπεύει το ΥΠΕΝ να εκδώσει την ΚΥΑ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Kτιρίου;» ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε κοινή δήλωση του Τομεάρχη και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την καθυστέρηση της κυβέρνησης στην έκδοση της ΚΥΑ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Kτιρίου, η οποία έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου, στις 30.12.2020, την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου από την 1η Ιανουαρίου 2021. Στη συνέχεια, στις 14.01.2021, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχώρησε στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ταυτότητας.

Φαίνεται όμως ότι, η Κυβέρνηση των αρίστων της ΝΔ ‘ξέχασε’ τον Νόμο 4759/20 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» που ψήφισε μόλις πριν ένα μήνα, ο οποίος προβλέπει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της Ηλεκρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Η εν λόγω ΚΥΑ είναι αυτή που θα θέσει σε εφαρμογή την Ταυτότητα Κτιρίου, η τύχη της οποίας όμως αγνοείται μέχρι σήμερα.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε στη ΝΔ ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αποτελεί μία θεσμική τομή που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4495/17. Σκοπός της Ταυτότητας, εκτός από την ψηφιακή εξυπηρέτηση, είναι η καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας, καθώς και η ταχύτητα και διαφάνεια στις δικαιοπραξίες.

Όπως φαίνεται, το επιτελικά άριστο Υπουργείο συνεχίζει να προχωράει σε εξαγγελίες, αλλά όχι σε πράξεις. Δεν έχει τη βούληση και την ικανότητα να εφαρμόσει ακόμα και τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με την Ταυτότητα Κτιρίου να αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Υπουργό πότε τελικά σκοπεύει το ΥΠΕΝ να εκδώσει την ΚΥΑ. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σύγχυση όχι μόνο στους Μηχανικούς, αλλά κυρίως στους Συμβολαιογράφους που θέλουν να κάνουν πράξεις μεταβίβασης και φυσικά στους πολίτες – ιδιοκτήτες των ακινήτων.»