Πηγή Εικόνας: ΕΤΑΔ

Νέος και βελτιωμένος διαγωνισμός έρχεται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την  αρνητική εξέλιξη που είχε η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. Το υπουργείο Οικονομικών, στην ουσία, θα στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν ξεπουλάει και θα ορίσει τιμή εκκίνησης, έτσι ώστε να αποφύγει προσφορές όπως της ΟΝΕΧ, αλλά και χαμηλή προσφορά όπως ήταν της εταιρείας Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που, να σημειωθεί, ήταν στα 15,1 εκατ. ευρώ.  

Ο Ειδικός Διαχειριστής έφερε χθες στη γενική συνέλευση των πιστωτών προς συζήτηση μόνο την πρόταση της Pyletech Shipyards, καθώς η προσφορά της ONEX του Πάνου Ξενοκώστα απορρίφθηκε στο στάδιο της αξιολόγησης από τον Διαχειριστή των ναυπηγείων.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται τώρα να βγάλει τα …κάστανα από τη φωτιά  διαμορφώνοντας το  διαγωνισμό εκ του μηδενός διασφαλίζοντας όμως ένα ελάχιστο τίμημα, το οποίο θα έχει την έγκριση των πιστωτών και κυρίως του αρμόδιου υπουργείου, που κατέχει περίπου το 60% των υποχρεώσεων του ναυπηγείου.

Ανάμεσα στους πιστωτές είναι η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι με τις συνολικές οφειλές του ναυπηγείου να φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με τη νέα χρονιά, που θα επιτρέπει στον Ειδικό Διαχειριστή στην επόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού να ορίσει τιμή εκκίνησης, προσδιορίζοντας ως ελάχιστο τίμημα για την αναγκαία συμμετοχή των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Το ύψος του ελάχιστου τιμήματος ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά θεωρείται αρκετά  πιθανό να κινηθεί κοντά στο τίμημα που ζητάει η ΕΤΑΔ και το προσδιόρισε στο ποσό των 55 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει το στραβοπάτημα του διαγωνισμού, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ένα υψηλότερο τίμημα θα φέρει επενδυτές.

Άλλωστε, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να έχουν ενιαίο ιδιοκτήτη θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συμμετέχει και στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.

Πάντως, ο νέος διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά θα γίνει νωρίτερα από αυτόν της ΕΤΑΔ γιατί το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης έχει ημερομηνία λήξης και είναι η Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.