patraikos-1 [symboulos.gr]
patraikos-1 [symboulos.gr]

Ένα πλέγμα έργων που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας των Πατρινών και αφορούν κατά κύριο λόγο την ένωση διαφόρων περιοχών με το Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας, είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

αναπλάσειπου έχει εκδοθεί. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται σε συγκεκριμένες εργολαβίες ώστε τα επόμενα δύο χρόνια ο Πατραϊκός κόλπος να απορρυπανθεί. Και είναι γεγονός ότι εν έτει 2020 η Πάτρα δεν έχει καταφέρει να λύσει βασικά ζητήματα υποδομών με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετατίθεται στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Με απόφαση ωστόσο του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη έγιναν τα ενδεδειγμένα βήματα και βρέθηκαν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε τα έργα να προχωρήσουν.

Τα έργα εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πατρέων. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα συγκεκριμένα έργα που έχουν συνολικό μήκος 90 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 46.665.000,00€

Συγκεκριμένα:

1) «Έργα αποχέτευσης υποζωνών Α2.2 και Α2.3», προϋπολογισμού 3.400.000,00 € πρό ΦΠΑ, στη Παραλία Προαστείου Πατρών, μεταξύ Χαράδρου και οδού Ευήνου, κάτω από την Ν.Ε.Ο. Πατρών Κορίνθου. Περιλαμβάνει δίκτυα λυμάτων συνολικού μήκους 7.820 μέτρων, δημοπρατήθηκε 10-10-2017.

2)” Αποχέτευση λυμάτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας”, προϋπολογισμού 15.000.000,00 € προ ΦΠΑ, στις περιοχές Βραχναίϊκα, Μονοδένδρι, Ροίτικα, Μιντιλόγλι, Παραλία, Οβρυά, Σαραβάλι. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 58.050 μέτρων και 4 αντλιοστάσια λυμάτων.

3) “Επέκταση ΕΕΛ Πάτρας”, προϋπολογισμού 9.915.000 € προ ΦΠΑ, για δυναμικότητα 30.000 ισοδύναμων κατοίκων.

4) “Βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών υποζωνών Α6 – Α7 πόλεως Πατρών και συναφείς εργασίες”, προϋπολογισμού 8.300.000,00 € προ ΦΠΑ, περιοχής Παραλιακής ζώνης Ακτής Δυμαίων από Παπαφλέσσα μέχρι Γλαύκο. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 7.201 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.

5) “Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης Α2.5”, προϋπολογισμού 3.450.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Aγ. Παντελεήμονα, πλάζ, μεταξύ των οδών Κανελλοπούλου και Ευήνου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 6.185 μέτρων και 1 αντλιοστάσιο λυμάτων.

6) “Βασικά έργα Αποχέτευσης υποζωνών Α3α και Α3β”, προϋπολογισμού 6.600.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Έξω Αγυιά και Βορείως Έξω Αγυιά, στην περιοχή μεταξύ χειμάρρου Μειλίχου και οδού Κανελλοπούλου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 10.169 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.

Ανακούφιση στους δημότες

Με την κατασκευή των παραπάνω δικτύων προβλέπεται η σύνδεση χιλιάδων ιδιοκτησιών με το σύστημα αποχέτευσης και ως εκ τούτο η απαλλαγή τους από τους βόθρους και της διαχρονικής επιβάρυνσης για την αποκομιδή των βοθρολυμάτων. Η σύνδεση των περιοχών Ρίου – Αγ. Βασιλείου – Οβρυάς – Μιντιλογλίου – Ροϊτίκων – Μονοδενδρίου και Βραχνεϊκων προϋποθέτει την κατασκευή της επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, έργο το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δημοπρατηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επειδή δεν έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώου για την δημοπράτηση και την υπογραφή σύμβασης για έργα που κατασκευάζονται με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.

Μιλώντας στον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων»  και στο symboulos.gr ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας, Ανδρέας Παπανικήτας τονίζει ότι: «Το έργο της αποχέτευσης στην περιοχή μας προχωράει, δεν έχει σταματήσει. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ημέρες που σημειώθηκε διακοπή τον περασμένο ύγουστο, κατά τα λοιπά δεν χάθηκε χρόνος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ

Ως προς το έργο των Βραχνεϊκών, αυτή τη στιγμή είμαστε σε δύο μέτωπα, το πρώτο είναι στην παραλιακή των Μονοδενδρίου, εκεί που φθάνει ο δρόμος σε αδιέξοδο. Προχωράει σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο. Θα δώσει ανάσα στην περιοχή γιατί θα ενώσει την περιοχή με τον Βιολογικό. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστεί η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού που έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη».

Πρόκειται για έργα που θα «αποσυμφορήσουν» από τα λύματα τον Πατραϊκό κόλπο, κάτι που είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής να προχωρήσει με γοργά βήματα, δεδομένου ότι η επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, ελάχιστοι Πατρινοί κατάφεραν να κάνουν διακοπές και προτίμησαν τις κοντινές παραλίες για τα μπάνια τους, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ολοκλήρωση τους. Πολλές παραθαλάσσιες περιοχές θα αποτελούσαν πόλο έλξης, όπως για παράδειγμα τα Βραχνεϊκα, τα Ροϊτικα που παραμένουν επιβαρυμένες μέχρι και σήμερα.

«Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, εάν ολοκληρωθούν στο διάστημα που έχει οριστεί, σίγουρα ο Πατραϊκός θα απορρυπανθεί» τονίζει ο κ. Παπανικήτας.
Χαρακτηριστικό έργο που έχει χρηματοδοτηθεί και θα ανακουφίσει τους κατοίκους της Αγυιάς αφορά τη δημιουργία συστήματος αποχέτευσης του Αγίου Παντελεήμονα και της περιοχής γύρω από την Πλαζ. Αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, προκειμένου μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον, να μπορέσει να πάρει ανάσα από έναν μόνιμο βραχνά, αυτό της διαχείρισης των λυμάτων.

Τα έργα στο νότιο Πάρκο

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί Πατρινοί εκφράζουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι κοντά στην περιοχή του νοτίου Πάρκου επικρατεί μεγάλη δυσοσμία, κάνοντας πολλές φορές απαγορευτική τη βόλτα στους χώρους του. Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο εκατοντάδες περιπατητές καθημερινά, επιλέγουν το νότιο πάρκο για να περάσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών της καραντίνας.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπανικήτας, το συγκεκριμένο έργο αφορά το δίκτυο λυμάτων από την οδό Παπαφλέσσα μέχρι και τον ποταμό Γλαύκο.

«Είναι σε εξέλιξη και θα αποσμήσει την περιοχή. Είναι γεγονός ότι ειδικά στο νότιο Πάρκο, ανάλογα με τον καιρό, έχουμε έντονες δυσοσμίες. Πρόκειται για έργα συνολικού πλέγματος 90 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 46 εκατομμυριών ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια» αναφέρει ο κ. Παπανικήτας.

Υποβάθμιση συνοικιών

Είναι γεγονός πάντως ότι τα έργα αποχέτευσης για δεκαετίες αποτελούσαν μόνιμο εμπόδιο για την εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και για τους κατοίκους των νοτίων συνοικιών. Η δυσοσμία στην περιοχή της Παραλίας Πατρών εξαιτίας της λειτουργίας του Βιολογικού ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα και είχε πολλές φορές απασχολήσει έντονα τους κατοίκους, που μη έχοντας άλλο όπλο στα χέρια τους, προχωρούσαν σε συγκεντρώσεις μέχρι και στη διακοπή κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια οι φωνές κατοίκων της Παραλίας Πατρών, μια περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη εξαιτίας της έλλειψης αποχέτευσης, ήταν έντονες, επειδή ο σχεδιασμός του έργου, το οποίο δεν είχε ακόμα προχωρήσει, περιελάμβανε επιλεκτικά σημεία της περιοχής και θα αποστερούσε σε πολλές συνοικίες τη δυνατότητα σύνδεσης με το νέο δίκτυο.

Ως δικαιολογία για τη μη κατασκευή αποχέτευσης λυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή ήταν ότι δεν έχει γίνει πλήρης διάνοιξη όλων των οδών.

[το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]