ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διάψευση δημοσιεύματος που κάνει λόγο για παραποίηση στοιχείων από αιτούντες για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ:

Πρώτον, με το που άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού και πριν το σημερινό δημοσίευμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα.

Η εταιρεία και τότε υπογράμμισε και τώρα επανέλαβε ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει, αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί «χακαρίσματος» του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω «πειραγμένου λογισμικού» δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεύτερον, η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και «περνάνε» από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα. Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.α.).

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ίδια διαδικασία και η ίδια πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και στους δυο προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την διαδικασία και τις αιτήσεις που υποβάλλονται και προβαίνει συνεχώς σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες που απαιτούνται για την άρτια και ορθή διεξαγωγή του προγράμματος.

Σημείωση του Αρχισυντάκτη: αφού το Υπουργείο ομνύει στα πληροφοριακά συστήματα και θυμάται και τους προηγούμενους κύκλους του Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, ας θυμηθούμε ορισμένα σχετικά δημοσιεύματα του economix ειδικά για αυτό το θέμα, χωρίς να καταφεύγουμε στο απώτερο παρελθόν, μόνο στο 2019… Θυμίζουμε στους λιγότερο πιστούς αναγνώστες μας ότι το economix.gr αποκάλυψε πολλά από το παρασκήνιο για το πληροφοριακό σύστημα στον προηγούμνεο κύκλο, κάτι που ενόχλησε ορισμένους και στην κυβέρνηση…:

Ευρωσύμβουλοι: η εισηγμένη πίσω από το Εξοικονομώ, το ΥΠΕΝ και τα ερωτηματικά

Εξοικονομώ – επιβεβαίωση economix: και προβλήματα στην πλατφόρμα και παρασκήνιο

Αποκάλυψη – το παρασκήνιο του Εξοικονομώ: ο Άδωνις, ο Κωστής, το σύστημα και οι σύμβουλοι