Σε ισχύ έχει τεθεί τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το εορταστικό ωράριο λειτουργίας σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, τελευταία Κυριακή του χρόνου, άνοιξαν με ειδικό ωράριο λόγω των γιορτών ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που δουλεύουν με click away, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown.

Από σήμερα, Δευτέρα, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα επέρχονται στην «κανονική» λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά καταστήματα – εκτός από τα βιβλιοπωλεία – η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία. Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης.

Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά μέχρι την Πρωτοχρονιά
Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν από σήμερα, Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:00 – 20:00.

Την 1η Ιανουαρίου 2021 σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας.

Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Τα SMS και οι κωδικοί στο 13033

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει με sms στο 13033 το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Για να μεταβεί στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, πρέπει να στείλει τον «κωδικό 2», που χρησιμοποιείται για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων-βενζινάδικα. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει επίσης με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.