Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Παράδοση πετρελαίου θέρμανσης (φώτο αρχείου)
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myθέρμανση» της ΑΑΔΕ θα σηκώσει φέτος το … επίδομα θέρμανσης για 500.000 νοικοκυριά με τους δικαιούχους να αναμένεται να λάβουν από 80 έως 650 ευρώ. Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας τρέχει και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης και σε όσους δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis ενώ φέτος, θα μπορούν να επιδοτηθούν ακόμη και οι κάτοικοι σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν ξύλα ή πέλλετ για να ζεσταθούν.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 11 Ιανουαρίου ανεξάρτητα από το αν έχει τότε έχει αγοραστεί καύσιμο ή όχι. Όποιος όμως έχει προμηθευτεί καύσιμα αξίας διπλάσιας αξίας του επιδόματος θέρμανσης θα μπορέσει να εισπράξει όλα τα χρήματα του επιδόματος που δικαιούται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Στην πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Στα βασικά βήματα της αίτησης οι δικαιούχοι καλούνται να συμπληρώσουν:

1. Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

2. Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

3. Το είδος καυσίμου

4. Τον Αριθμό παροχής ρεύματος

5. Τον οικισμό

6. Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας

7. Τον IBAN στο myTAXISnet.

Η εφαρμογή Υποβολής/Διαχείρισης Αιτήσεων Έγκρισης απευθύνεται στα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Μέσω της εφαρμογής αυτής, κάθε Φυσικό Πρόσωπο που είναι υποψήφιο για να εγγραφεί στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, για την τρέχουσα περίοδο κατανάλωσης, συμπληρώνει τα αιτούμενα στοιχεία και λαμβάνει άμεση απάντηση για το αποτέλεσμα της αίτησης.

Πληρωμές

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

– Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

– Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Προς το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαριου 2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Νίκος Θεοδωρόπουλος