Δημαρχείο Χανίων [neoiorizontes.gr]
Δημαρχείο Χανίων [neoiorizontes.gr]

Το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση στα κτίρια του Γυμνασίου Πλατανιά και Γυμνασίου – Λυκείου Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, προϋπολογισμού 447.000 ευρώ με ΦΠΑ, προκηρύχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες.

Το έργο, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

1. Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό

2. Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

3. Αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED

4. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης BEMS

5. Tοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος και άλλες παρεμβάσεις

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2020, συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: κατηγορία ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ): 40.060,62 ευρώ & κατηγορία Η/Μ ΕΡΓΩΝ (χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ): 320.308,53 ευρώ.

Αντικείμενο Έργου

Στα πλαίσια του έργου προβλέπονται παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την επίτευξη χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και την αξιοποίηση των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

*Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

*Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας.

*Αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED.

*Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης BEMS.

*Τοποθέτηση Θερμομόνωσης Δώματος (στο Γυμνάσιο Πλατανιά).

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης
Συνεχής ενεργειακή αναβάθμιση

Να σημειωθεί ότι παραπάνω έργο είναι σε συνέχεια αντίστοιχου, που έχει ήδη Δημοπρατηθεί για την «Ενεργειακή Αναβάθμιση, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτίριο του Δημαρχείου στο Γεράνι», το οποίο είναι προϋπολογισμού 280.000 ευρώ με ΦΠΑ και βρέσκεται σε διαδικασία συμβασιοποίησης.

Νωρίτερα είχε δημοπρατηθεί το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ταυρωνίτη», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, που επίσης είναι σε διαδικασία συμβασιοποιησης.

Οι δράσεις που προβλέπονται, έχουν ως στόχο την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία υποδομών, με τις απαραίτητες εργασίες, για την ορθή τοποθέτηση και λειτουργία των συστημάτων που θα προμηθευτούν στα πλαίσια του έργου.

Ειδικότερα, στο κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου Ταυρωνίτη, οι εργασίες που θα λάβουν μέρος αφορούν την αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων, με νέα πιστοποιημένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και διπλό υαλοπίνακα, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων σκίασης. Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση των υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων με fan coils, η εγκατάσταση δοχείου αδράνειας διπλής ενέργειας, αλλά και όλα τα απαιτούμενα υδραυλικά εξαρτήματα που θα συνεισφέρουν στην ορθή λειτουργία του συνολικότερου συστήματος. Επίσης η δημιουργία και λειτουργία του συστήματος θέρμανσης- ψύξης, καθώς και η μόνωση των σωληνώσεων του δικτύου. Τελος θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και άλλες παρεμβάσεις.
Τα παραπάνω έργα τα έχει εντάξει ο Δήμος Πλατανιά, στο ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2021

Επίσης, έχουν γίνει δύο ακόμη μελέτες για το Γυμνάσιο Βουκολιών και το Δημοτικό Κατάστημα Αλικιανού, ενώ έγινε γενική ανακατασκευή του κτιρίου Γυμνασίου – Λυκείου Κολυμπαρίου.

Όπως μας επεσήμανε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δήμος εδώ και περίπου μια εξαετία είναι μέλος του συμφώνου των δήμαρχων στο ΣΔΑΕ.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μία φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής . Οι Δήμαρχοι που υπογράφουν το σύμφωνο δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)στην επικράτεια τους τουλάχιστον κατά 20%. Για να το πετύχουν αυτό αναπτύσσουν Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο (Βιώσιμη ) Ενέργεια (ΣΔΑΕ), εφαρμόζουν δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες και το neoiorizontes.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]