Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο βέλτιστος συνδυασμός πόρων και δράσεων, που πολύ γρήγορα θα καταφέρει να επαναφέρει και πάλι στη κανονική τροχιά την οικονομίας μας».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία».

«Στο υπουργείο Ανάπτυξης καταφέραμε να δημιουργήσουμε, σε ελάχιστο χρόνο, χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας αξιοποιώντας αποκλειστικά πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για τη συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους εννέα μήνες, από το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχει δοθεί ρευστότητα ύψους 5,4 δισ. Από την επιδότηση των τόκων και την πρώτη ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων άλλο ένα δισ. ευρώ και από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των περιφερειών, που είναι και αυτοί πόροι ΕΣΠΑ, 900 εκατ. ευρώ, ενώ η επιστρεπτέα προκαταβολή του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνεται μέχρι σήμερα περίπου σε πάνω από 5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

«Μέσα από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μόνο, το ΤΕΠΙΧ, το Εγγυοδοτικό και την επιστρεπτέα προκαταβολή, η συνολική ρευστότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ φέτος. Τα εργαλεία αυτά θα συνεχίσουν και το 2021, που μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις ενίσχυσης της αγοράς και της κοινωνίας έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό πλέγμα στήριξης όλων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο «για σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων το 2020, το οποίο εκτελέστηκε κατά 93,28%, τόσο το εθνικό όσο και το συγχρηματοδοτούμενο».

«Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τα χρήματα δηλαδή που πάνε στην πραγματική οικονομία, θα κλείσει λίγο κάτω από το 60% σε ό,τι αφορά την ενωσιακή στήριξη. Είμαστε πρώτοι σε όλη την ΕΕ στην απορρόφηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και δεύτεροι στην απορρόφηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», επεσήμανε ο κ. Τσακίρης και συμπλήρωσε: «Τον Ιούλιο του 2019 η απορρόφηση ήταν στο 27% και ανέβηκε στο 60%. Αυτό σημαίνει 6 δισ. ευρώ στην οικονομία μέσα σε 16 μήνες, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν της τάξης των 20 δισ. ευρώ».

«Για το 2021 εργαζόμαστε πάνω στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και με οδηγό το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα σηματοδοτήσει την οριστική στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο, που μπορεί να διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη στην ΕΕ», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Καλούμαστε να επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση που θα μας παράσχει έναν προϋπολογισμό, με τον οποίο θα υπερβούμε την οικονομική κρίση μέσα στο 2021, θα επουλώσουμε γρήγορα τις πληγές της οικονομίας και θα σταθούμε γρήγορα όρθιοι ξανά, κερδίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μίας οικονομίας που αναπτύσσεται και πάλι ταχύτατα», κατέληξε ο κ. Τσακίρης.