Έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο
Έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η εν λόγω επιτροπή θα έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση εντός του 2021 Σχέδιου Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόεδρος της θα είναι ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ) Παντελής Κάπρος ενώ συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά.

Η συγκρότηση της Επιτροπής συμπίπτει με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του πρώτου Κανονισμού για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου που θα αποτελέσει -μαζί με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης- την πλέον φιλόδοξη πτυχή της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος.

Σε πρώτη φάση, θα καταγράψει το εγχώριο δυναμικό ανάπτυξης εφαρμογών και τεχνολογιών υδρογόνου σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφορές, βιομηχανία) καθώς τις απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις. Ακολούθως θα υποβάλει προτάσεις για τη διαμόρφωση του αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου (όπου απαιτείται) και για τα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται για την προώθησή των εν λόγω εφαρμογών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η σύσταση Επιτροπής για το υδρογόνο με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων της αγοράς υπογραμμίζει τη βούληση της κυβέρνησης να παρακολουθήσουμε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπογραμμίζει επίσης τη βούλησή μας να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει στο Εθνικό μας Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περαιτέρω διείσδυση των καθαρών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Στόχος μας είναι να χαράξουμε την κατάλληλη για τη χώρα Εθνική Στρατηγική, ενσωματώνοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».