Podilata-Veria [24oresimathia.gr]
Podilata-Veria [24oresimathia.gr]

Την προμήθεια αυτοματοποιημένου συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων στην πόλη της Βέροιας στήριξε το ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 85.609,60 ευρώ. Ήδη το έργο ολοκληρώθηκε και τα ποδήλατα μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της Βέροιας.

Στόχος του συστήματος των ποδηλάτων είναι η πιλοτική λειτουργία μέσων καθαρών μεταφορών ώστε να αναπτυχθεί συνείδηση βιώσιμων μεταφορών στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γενικευτούν αυτοί οι τρόποι μετακίνησης ώστε να βελτιωθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες στον οικισμό.  Με τη χρήση τους μειώνεται σημαντικά ο θόρυβος/όχληση από την κίνηση των οχημάτων και μηδενίζονται οι αέριοι ρύποι. Τα ποδήλατα (μηδενική όχληση και αέριοι ρύποι) έχουν ως στόχο τη γνωριμία του πολίτη με αυτό το μέσο κίνησης ώστε στο μέλλον να γενικευτεί η χρήση τους στην πόλη της Βέροιας.

Το έργο υλοποιήθηκε στην πόλη της Βέροιας και συνεπικουρήθηκε από μια σειρά παρεμβάσεων στον αστικό ιστό που διασφαλίζουν τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, εντάσσονται παρεμβάσεις με έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα, τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και την προώθηση της πεζής μετακίνησης και της ποδηλασίας, όπως οι υποδομές για ήπια μετακίνηση σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων και το βιοκλιματικό δίκτυο διαδρομών στην Παλιά Πόλη. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή κίνηση των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. Επίσης, αναμένεται ότι με την ανάπλαση του δημόσιου χώρου στις διατηρητέες συνοικίες της πόλης και την ανάδειξη των μνημείων, θα υπάρχει αύξηση της επισκεψιμότητας και ότι οι επισκέπτες της πόλης θα χρησιμοποιούν το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ) για τις περιηγήσεις τους στην πόλη.

Η πράξη προκύπτει από την ανάγκη της προώθησης της ποδηλασίας στο κέντρο της πόλης της Βέροιας, που θα έχει πολύ θετικές συνέπειες, τόσο περιβαλλοντικές, όσο και για την υγεία των κατοίκων. Η διαθεσιμότητα, ανά πάσα στιγμή, ποδηλάτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, και μάλιστα σε περίοπτους δημόσιους χώρους, καθώς και η εύκολη χρήση τους, χωρίς μεσάζοντες, μέσω του λογισμικού, είναι επίσης πολύ θετικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη.

Τα οφέλη από το συγκεκριμένο έργο είναι πολυεπίπεδο. Όσον αφορά τον αστικό χώρο, θα μετριάσει, σε κάποιον βαθμό, τη χρήση του αυτοκινήτου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της πόλης, στη μείωση του θορύβου αλλά και στη συνολική βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το έργο λειτουργεί προς τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, σημαντικά οφέλη θα υπάρχουν για τον ωφελούμενο πληθυσμό, δηλαδή τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, καθώς η χρήση του ποδηλάτου συμβάλλει στην υγεία του χρήστη και είναι εξαιρετικά οικονομική.

Ως προς τον ωφελούμενο πληθυσμό:

Οι κάτοικοι της Βέροιας ανέρχονται σε 43.158 κατοίκους (απογραφή 2011). Οι ηλικίες κάτω των 18 ετών δεν περιλαμβάνονται στο κοινό στόχος, αφού για να χρησιμοποιήσει κάποιος το ποδήλατο, θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει τη νομική ευθύνη χρήσης του ποδηλάτου, δηλαδή να είναι ενήλικας. Οι μεγαλύτερες ηλικίες πιθανότατα δεν θα προτιμήσουν τη χρήση ποδηλάτου λόγω της φυσικής προσπάθειας που απαιτείται κατά τη χρήση του. Έτσι, εκτιμάται ότι περίπου 28.800 (εκτίμηση βάσει απογραφής 2011) από αυτούς είναι ο πληθυσμός που μπορεί να εξυπηρετηθεί από το προτεινόμενο έργο (συμμετέχει στο ηλικιακό κοινό 18-65).

Επιπλέον, η πόλη της Βέροιας αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Οι συνολικοί ετήσιοι επισκέπτες είναι περισσότεροι από 50.000. Οι επισκέπτες αυτοί είναι δυνητικοί χρήστες του ΣΚΠ, και μικρό τμήμα αυτών αναμένεται να αξιοποιήσει τις εβδομαδιαίες και ημερήσιες συνδρομές του ΣΚΠ. Αθροιστικά, εκτιμάται ότι το ΣΚΠ θα βρίσκεται στη διάθεση για χρήση σε περίπου 80.000 ανθρώπους ετησίως.

 

Podilata-veria2 [24oresimathia.gr]

Podilata-Veria [24oresimathia.gr]

 

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 Ώρες Ημαθία και το 24oresimathia.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]