18o Γυμνάσιο Πατρών [symboulos.gr]
18o Γυμνάσιο Πατρών [symboulos.gr]

Μια σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση που θα αλλάξει την καθημερινότητα όσων μαθητών φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα είναι σε εξέλιξη  στο 6ο Λύκειο της Πάτρας. Μια παρέμβαση που αναμενόταν εδώ και χρόνια και προχωράει με γοργούς ρυθμούς, δίνοντας άλλη πνοή στο συγκεκριμένο κτίριο το οποίο πλέον μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών σε ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού, 642.500 ευρώ και η πίστωση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Την ευθύνη του έργου έχει η δημοτική αρχή και πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία της με σκοπό τις αναβαθμίσεις όλων των σχολικών συγκροτημάτων που είναι στα όρια του Δήμου Πατρέων. Τα έργα ήταν σε εξέλιξη όλο το καλοκαίρι και με δεδομένο τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν ολοκληρωθεί. .

Οι εργασίες έγιναν από τους εργαζόμενους του Τμήματος Αυτεπιστασίας του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες εργασίες θα επεκταθούν σταδιακά σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πατρέων και σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την διευκόλυνση της μόρφωσης και καλυτέρευση της σχολικής ζωής και της ασφάλειας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Πάντως στην παρούσα φάση, με τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μαθητές, λόγω και των συνθηκών του που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, η συγκεκριμένη αναβάθμιση αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στα συγκεκριμένα σχολεία, στα οποία φοιτούν εκατοντάδες μαθητές από την Αχαΐα.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Παιδείας, Τάκη Πετρόπουλο και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου, την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Β/Θμιας Εκπαίδευσης, Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου και το μέλος της Επιτροπής, Ρένα Σκαρλάτου, είχαν επισκεφθεί τα συγκεκριμένα σχολεία και είχαν διαπιστώσει την εξέλιξη των εργασιών τους.

Η αναβάθμιση του 6ου Λυκείου

Όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη: «Η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην σχολική μονάδα του 6ου Λυκείου που βρίσκεται επί της οδού Νόρμαν 57, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων, που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Η αναβάθμιση του κτιρίου αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού με πιο αποδοτικά, συστήματα ελέγχου κτιρίων κ.λ.π.. Απώτερος στόχος είναι η μεγιστοποίηση των οφελών από τις εν λόγω δράσεις μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην εν λόγω σχολική μονάδα, η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς, η επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και σημαντική μείωση των ετήσιων καταναλώσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα με ταυτόχρονη μείωση και των εκπομπών CO2. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέχθηκε το 6ο Λύκειο, το οποίο είναι κτίριο ενεργοβόρο, υποθερμαινόμενο, με κέφυλος παλαιό χωρίς θερμομόνωση στην τοιχοποιία, με ακατάλληλο τεχνητό φωτισμό που δεν πληροί τις απαιτήσεις του κανονισμού για εργασία γραφική σε εσωτερικούς χώρους και κουφώματα εκτός προσδιαγραφών θερμοδιακοπής και αεροστεγανότητας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες. Με την εφαρμογή της παρούσας μελέτης θα πραγματοποιηθούν όλες οι δυνατές και επιλέξιμες από το πρόγραμμα παρεμβάσεις, με απώτερο στόχο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους εσωτερικούς χώρους (θερμική άνεση, καλύτερες συνθήκες τεχνητού φωτισμού κ.λ.π.) καθώς επίσης και σημαντική μείωση των ετήσιων καταναλώσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα και γενικότερα τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου της εν λόγω σχολικής μονάδος».

Για το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων ο Δήμαρχος Πατρεών Κώστας Πελετίδης έχει δηλώσει: : « Το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία μας αλλάζουν όψη και μεταμορφώνονται σε χώρους αντάξιους των παιδιών μας. Συνεχίζοντας με αυτό τον ρυθμό, το πολύ σε δύο χρόνια, θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία του Δήμου μας. Όλο αυτό, το οφείλουμε στους εργαζόμενους που δουλεύουν με απίστευτο επαγγελματισμό, αλλά και με αγάπη γι αυτό που κάνουν και αυτό το βλέπουμε σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι χρηματοδότηση και εργαζόμενους. Οι κυβερνώντες, πρέπει να σταματήσουν να υποχρηματοδοτούν τους Δήμους και να μην πηγαίνουν όλα τα χρήματα που -όπως λένε- έχουν έρθει στη χώρα μας, σ’ εκείνους που κατέχουν τον πλούτο.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη, λειτουργική και ασφαλή για όλους. Μόνο έτσι θα έχουμε όλα εκείνα που δικαιούμαστε. Και αφού όλα αυτά απαιτούν εργαζόμενους, θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας στην πόλη μας.

Αν και όλα αυτά είναι αυτονόητα, δεν γίνονται δεκτά από τους κυβερνώντες, σημερινούς και χθεσινούς.Χρειάζεται συσπείρωση, συνεργασία και αγώνας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος, δήλωσε: «Οι εργασίες στα σχολεία μας, από τους εργαζόμενους της Αυτεπιστασίας, συνεχίζονται και εν μέσω κορωνοϊού. Έχουμε 264 σχολεία όλων των βαθμίδων στο Δήμο μας. Από αυτά, περίπου τα 160 στεγάζονται σε δημόσια κτίρια και από τα 160, τα 130 είναι παλιές κατασκευές, οι οποίες χρήζουν ριζικής ανακαίνισης. Συνολικά, η υπηρεσία της Αυτεπιστασίας, έχει κάνει καίριες παρεμβάσεις σε πάνω από 150 σχολεία. Οι εργασίες αφορούν όχι μόνο την αισθητική των κτιρίων, αλλά –κυρίως- την ασφάλεια όλων όσων φιλοξενούνται σε αυτά».

Συγκεκριμένα, εργασίες ανακαίνισης έγιναν από τους εργαζόμενους της Αυτεπιστασίας, στα εξής σχολεία:
• 20ο Δημοτικό Αρόης
• 18ο Γυμνάσιο στην Αρόη
• Δημοτικό Σχολείο Βραχνεΐκων
• 22ο Δημοτικό Λεύκας
• Νηπιαγωγείο Ακταίου
• 49ο Δημοτικό, επί της οδού Αυστραλίας στην Πάτρα.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι σε εξέλιξη εργασίες στα εξής σχολεία:
• 15ο Δημοτικό και 37ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, με προϋπολογισμό 296.000 ευρώ• 8ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, με προϋπολογισμό 589.000 ευρώ
• 9ο Δημοτικό και 12ο Νηπιαγωγείου Πάτρας, με προϋπολογισμό 566.000 ευρώ
• 5ο Δημοτικό Πάτρας, με προϋπολογισμό 298.000 ευρώ,
• 7ο Γυμνάσιο Πάτρας, με προϋπολογισμό 610.500 ευρώ
• 6ο Λύκειο Πάτρας, με προϋπολογισμό 642.500 ευρώ.

O Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπέγραψε την περασμένη Δευτέρα 12/10/2020 ένταξη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των εξής σχολείων:

-13ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

-2ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

-7ο ΕΠΑΛ Πάτρας

-Πειραματικό Γυμνάσιο Λύκειο Λάγγουρα

-11ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

-1ο – 9ο ΕΠΑΛ – 1ο ΙΕΚ Πάτρας

-14ο Γυμνάσιο Πάτρας

-4ο – 5ο Γυμνάσιο – 5ο Γενικό Λύκειο

-24ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

-47ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το symboulos.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]