Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων ανακοίνωσε η  Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τράπεζα οδεύει προς κρατικοποίηση, με το Δημόσιο να αποκτά μετοχές σε τιμή 10πλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του sofokleousin.gr η απόφαση «έκλεισε» χθες στο Μαξίμου και η μετατροπή των ομολογιών (Coco’s) σε μετοχές θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) κοινοποιήσει επίσημα την απόφασή του να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των Coco’s.

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα κάνει έμμεσα λόγο για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της, επισημαίνοντας ότι διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ΤΧΣ τους τόκους των μετατρέψιμων ομολογιών Cocos προκειμένου να αποφύγει τη μετοχοποίηση τους, αλλά χρειάζεται προς τούτο τη συγκατάθεση του SSM.

Η τράπεζα διευκρινίζει επίσης ότι η έγκριση του SSM «δεν είναι βέβαιη, λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κορωνοϊού».

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, ο SSM δεν δώσει τη συγκατάθεση του, η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα είναι μονόδρομος και το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας. Μάλιστα, είναι μια εξαιρετικά ακριβή κρατικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει τις νέες μετοχές προς 6 ευρώ, τιμή 10πλάσια από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, που είναι αυτή την ώρα 0,60 ευρώ.   Επισημαίνεται ότι αν η τράπεζα πλήρωνε τους τόκους των ομολογιών και επέλεγε να ζητήσει τη μετατροπή τους, το ΤΧΣ/Δημόσιο θα τις μετέτρεπε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οικονομικού οφέλους για τους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τις επιχειρησιακές ανάγκες της τράπεζας, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που υλοποιεί.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εφάπαξ ποσό που ισοδυναμεί με έναν αριθμό μικτών μισθών, ο οποίος προσδιορίζεται με κριτήρια, όπως η ηλικία, το εύρος χρόνου υπηρεσίας, η μονάδα, ο ρόλος καθώς και η γεωγραφική περιοχή απασχόλησης.  Επίσης, πριμοδοτούνται οι αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι τις 11/11/20.

Για όσους εργαζόμενους επιθυμούν να διερευνήσουν διαφορετικές επιλογές επαγγελματικής συνέχειας, η τράπεζα, σε συνεργασία με εξωτερικούς εξειδικευμένους συνεργάτες, σχεδίασε προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων, συμβουλευτική επιχειρηματικότητας για τη σύσταση νέας επιχείρησης, ενώ θα ανακοινώσει το  πρόγραμμα ‘Window to Market’ με στόχο να φέρει σε απευθείας επαφή τους εργαζόμενους με εταιρείες που αναζητούν στελεχιακό δυναμικό. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος ‘Brokerage’, παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με εναλλακτικά δίκτυα τρίτων για την προώθηση προϊόντων της τράπεζας.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, η κάλυψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος της τράπεζας  καθώς και η αξιοποίηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών των Προγραμμάτων EAPs (Employee Assistance Programs), διατηρούνται για τα επόμενα 5 έτη.

Το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης έχει ισχύ από σήμερα Παρασκευή 30/10/2020, έως και την Τετάρτη 18/11/2020.