Έρχεται δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών IX στη Δυτική Αθήνα;
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Έρχεται δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών IX στη Δυτική Αθήνα;Πηγή Εικόνας: Photo by Mike from Pexels

Σύντομα θα υπάρχει και ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας και θα δώσει λύσεις αύξησης των φορτίσεων την ίδια στιγμή πολλών οχημάτων στον ίδιο χώρο.


Ήδη, υπάρχει πρότυπο στις ΗΠΑ και το ανακοίνωσε ο οργανισμός ανάπτυξης προτύπων για επαγγελματίες μηχανικής σε διάφορες βιομηχανίες, η SAE International, γνωστή στο παρελθόν και ως Society of Automotive Engineers. Το πρότυπο, που έχει τη ονομασία SAE J2954, ισχύει για συστήματα επαγωγικής φόρτισης έως 11 κιλοβάτ και μπορεί να εναρμονιστεί με αρκετά νέα συστήματα, επιτρέποντας αυξημένη λειτουργικότητα μεταξύ του φορτιστή και οχημάτων από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Η επαγωγική φόρτιση, η οποία ήδη ισχύει σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων για φορτίσεις κινητών τηλεφώνων, λειτουργεί δημιουργώντας ένα πεδίο μαγνητικού συντονισμού μεταξύ ενός σημείου κάτω από το αυτοκίνητο και του εδάφους. Τα ασύρματα σήματα που αποστέλλονται μεταξύ του οχήματος και του συστήματος φόρτισης ξεκινούν και σταματούν τη φόρτιση όποτε θέλει ο οδηγός.

Η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου (EV) πλέον γίνεται εύκολη και απλή, κυρίως στο πάρκινγκ όπου ακόμη δεν υπάρχουν πολλά σημεία φόρτισης. Οι μελέτες για την ολοκλήρωση του προτύπου έχουν κρατήσει πολλά χρόνια, καθώς η έρευνα ξεκίνησε το 2007, προκειμένου το σύστημα φόρτισης να είναι συμβατό για μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Παράλληλα, η ασύρματη φόρτιση πληροί τις αυξημένες απαιτήσεις για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, προκειμένου αυτά να φορτίζονται χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.

Η BMW, ήδη, έχει προσφέρει για δοκιμή ένα υβριδικό plug-in όχημα (BMW 530e), ενώ παράλληλα πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτήν την τεχνολογία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους επικεφαλής του προτύπου, η ασύρματη φόρτιση υψηλής ισχύος προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με τη γρήγορη φόρτιση ενός επιτοίχιου ταχυφορτιστή. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να ρυθμιστούν ως προς την απόσταση που θα πρέπει να βρίσκεται ο ασύρματος ταχυφορτιστής με το αυτοκίνητο ή το φορτηγό, όπου είναι ψηλότερο και η απόσταση είναι μεγαλύτερη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η ασύρματη φόρτιση είναι άλλη μία μελλοντική τεχνολογία που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο για τα αυτοκίνητα, αλλά και για τα φορτηγά που κάνουν μακρινά ταξίδια. Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές δοκιμές σε φορτηγά στη Σουηδία, μέχρι να τελειοποιηθεί το συγκεκριμένο πρότυπο.