Τη μεγάλη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Κτηματολογίου αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΦΚΑ και του Κτηματολογίου στο υπουργείο που προΐσταται ο Κυριακός Πιερρακάκης αποτελεί θέμα χρόνου. 

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα κληθεί να φέρει εις πέρας τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή, η οποία αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των θεσμών. 

Το ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτικών αιτημάτων που εκκρεμούν, τα οποία ανέρχονται σε 165.000, ενώ ο μέσος χρόνος για την απονομή σύνταξης διαμορφώνεται σε 18 μήνες. 

Παρά τις αρχικές προσδοκίες για ταχύτερη απονομή συντάξεων με την ψηφιακή μετάβαση των ταμείων, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός δεδομένου ότι στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προστίθενται κάθε μήνα από 3.000 έως 5.000 νέα αιτήματα. 

Η αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων έχει εκτροχιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με τους οποίους οι εκκρεμείς συντάξεις επρόκειτο να ανέλθουν σε 140 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020. 

Στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, το ποσό αναθεωρήθηκε στα 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος της χρονιάς. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ θα αναβαθμίσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά.   

Η πλήρης λειτουργία του e – EFKA αναμένεται να μετατεθεί χρονικά και να ξεκινήσει το 2021, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί αρχικά και προέβλεπε τη μετάβαση στη νέα εποχή έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας του περασμένου Σεπτεμβρίου, για τη λειτουργία του e – EFKA θα πρέπει να υλοποιηθούν 40 δράσεις. 

Σε αυτές περιλαμβάνεται η υλοποίηση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, η αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων IT και η εγκατάσταση νέων, τα οποία θα πρέπει να συνδέονται με τα συστήματα των υπόλοιπων φορέων της δημόσιας διοίκησης, όπως με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). 

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο απασχολείται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποκτήσει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. 

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Κτηματολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Μία από τις βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο αφορά στην ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο, κεντρικό ψηφιακό αρχείο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε χαρτί στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. 

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να ξεκινήσει η διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. 

Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση περιοχών που αντιστοιχούν περίπου στο 70% του συνόλου της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.  

Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών η οποία υλοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Κτηματολογίου. 

Όπως αναφέρει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, η διαδικασία των δασικών χαρτών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος και όχι στα μέσα του 2021 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. 

Μέχρι τώρα η ανάρτηση δασικών χαρτών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 53%, ενώ οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί είναι πιθανό να μεταθέσουν κατά οκτώ μήνες την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης των περιοχών της χώρας. 

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών θα είχε ολοκληρωθεί έως το Μάιο του 2022, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα μετατεθεί για τους πρώτους μήνες του 2023.