Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την άποψη πως περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο εάν δεν αυπάρξουν αλλαγές στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μετά από συνάντηση που είχε την Τετάρτη με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως ο «Πτωχευτικός πρέπει να είναι η αρχή μίας νέας πορείας για το επιχειρείν και όχι ο λόγος για το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και για την απώλεια πολλαπλάσιων θέσεων απασχόλησης.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα προβλέπονται σχετικά με την πρώτη κατοικία, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθήκευσαν για να λάβουν ένα δάνειο προκειμένου να στηρίξουν την επιχείρηση τους.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο και θέτουν τους δικούς τους όρους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν ένας επιχειρηματίας είναι συνεπής στην αποπληρωμή των οφειλών του εκτός από αυτές σε κάποια τράπεζα, η τελευταία μπορεί μονομερώς να τον οδηγήσει σε πτώχευση. «Αν ισχύσει ως έχει το νομοσχέδιο, θα πρόκειται επί της ουσίας για μία νέα ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος από χρήματα του ελληνικού λαού. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν προηγηθεί άλλες τρεις ανακεφαλοποιήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ξεκάθαρα δική της επιθυμία να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση οι τράπεζες και κανένας ξένος δανειστής δεν έχει θέσει αυτό το αίτημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτίμησε ότι αν δεν αλλάξει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τότε περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ το Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο σε έναν νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Δεν μπορεί όμως να συνταχθεί με ένα νομοσχέδιο που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών».