Πηγή Εικόνας: Γιάννης Παπαγόπουλος / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΚΑ

Απαντήσεις εφόλης της ύλης για περιβαλλοντικά ζητήματα στην κριτική και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα του νομοσχεδίου, αλλά και για άλλα θέματα που ο ίδιος χειρίζεται, ως αρμόδιος για το Περιβάλλον υφυπουργός, καθώς σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ανάγκη μεταστροφής της βιομηχανίας πλαστικών και αλλαγής των συνηθειών που προσβάλλουν το περιβάλλον

«Η Κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα για την ανάγκη μεταστροφής της παραγωγικής διαδικασίας και αλλαγής των συνηθειών που αποδεδειγμένα προσβάλλουν το περιβάλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, εξηγώντας τους λόγους που η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών.

«Ερχόμαστε πολύ γρήγορα να νομοθετήσουμε αλλά ταυτόχρονα ερχόμαστε και να προετοιμάσουμε τους παραγωγικούς φορείς των πλαστικών που θα επηρεαστούν. Πράγματι, χρειάζονται στήριξη, μέσα από προγράμματα και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», είπε ο Νίκος Ταγαράς και τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι να μειωθούν τα απορρίμματα, να ανακυκλώνεται ό,τι ανακυκλώνεται, τα υπολείμματα των απορριμμάτων να αξιοποιηθούν ενεργειακά».

Για τα πλαστικά μίας χρήσης

Εάν δεν υπήρχε η σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, θα έπρεπε να τη διαμορφώσουμε από μόνοι μας, γνωρίζοντας το αρνητικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς κατά την ομιλία του.

Ο κ. Ταγαράς απαντώντας στην Αντιπολίτευση,η οποία έκανε λόγο για έλλειμμα σχεδίου εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, υπογράμμισε ότι ήδη αυτό το Σχέδιο υπάρχει -και έχει διανεμηθεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου- το οποίο και θα εμπλουτίζεται.

Σχετικά με την κριτική που διατυπώθηκε  για το κατά πόσον ο αρμόδιος  Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) θαδύναται να διενεργεί ελέγχους για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την τήρηση των εθνικών μέτρων που προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο,  ο Υφυπουργός απάντησε ότι τον ΕΟΑΝ θα μπορούν να συνδράμουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καιΠροστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και κάθε άλλης αρμόδιας δημόσιας αρχής, όπως της Ανεξάρτητης Αρχής ΔημοσίωνΕσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(Ε.Φ.Ε.T.).

Για διαχείριση των απορριμμάτων – ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων

Ο κ. Ταγαράς απαντώντας σε ζητήματα που έθεσε η Αντιπολίτευση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δη για την καύση των απορριμμάτων-όπως διατυπώθηκε-ξεκαθάρισε ότι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων καθώς«μηδενικό υπόλειμμα για ταφή δεν υπάρχει παρά μόνον όταν έχει προηγηθεί η  ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος».

Ασκώντας δε κριτική στο γιατί η χώρα έχει επιδείξει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην οργανωμένη διαχείριση των αποβλήτων ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα προσέκρουε κατά κύριο λόγο στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά«Όταν ξεκινούσε η χωροθέτηση, άρχιζαν οι επαναστάσειςΜέχρι να φτάσουμε σε αυτήν,  συμφωνούσαμε όλοι και όταν πηγαίναμε να χωροθετήσουμε που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, υπήρχε έντονος λαϊκισμός, έντονο έλλειμμα ανάληψηςευθύνης αλλά και έλλειμμα ολοκληρωμένης και ορθής πληροφόρησης των πολιτών».

Για την Αναμόρφωση δασικών χαρτών

Σχετικά με τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για την κατάργηση των δασικών χαρτών ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αναμορφωθούν οι δασικοί χάρτες καθώς ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κριθεί αντισυνταγματικός, δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε στην ανάρτηση τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τα ιώδη περιγράμματα των αυθαίρετων οικισμών.

Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα η αναμόρφωση των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται και στόχος αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών έως τον Φεβρουάριο του 2021 και να έχουν κυρωθεί σε ποσοστό 90% έως τα τέλη του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι «θα απομένει ό,τι αφορά σε ενστάσεις και αντιρρήσεις.

Για τις Προστατευόμενες Περιοχές

Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς στο οποίο περιέρχονται οι προστατευόμενες περιοχές, ο Υφυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685, δημιουργείται ένας συντονισμένος, κεντρικός, οργανωτικός φορέας «όχι για να διώξει όλους όσοι πρέπει να υπάρχουν στις προστατευόμενες περιοχές, αλλά για να υπάρχει ένα πλαίσιο ασφαλές, με κανόνες και αρχές, με αποτελεσματικότητα καθώς και με πηγές χρηματοδότησης».  Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ο κ. Ταγαράς τόνισε ότι στόχος είναι αυτές να ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε μετά σε κάθε περιοχή να υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα για να είναι γνωστό τί επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις προστατευόμενες περιοχές.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών, υπερψηφίστηκε, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του κατά πλειοψηφία.

Λίγο νωρίτερα, δεκτή με 158 «ναι» και 140 «όχι» έγινε από την ολομέλεια η τροπολογία που εισάγει ρυθμίσεις για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ. Για την τροπολογία διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Πιο πριν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν διακηρυγμένη πολιτική της ΝΔ και είχε επισημάνει ότι οι τροπολογίες περιλαμβάνουν τεχνικές λεπτομέρειες για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ωστόσο ζητήσει την απόσυρσή τους. Οι διατάξεις για να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες είχαν κατατεθεί, ως τροπολογία, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα πλαστικά.