archaeological_museum_of_chania-15-1-990x742 [neoiorizontes.gr]
archaeological_museum_of_chania-15-1-990x742 [neoiorizontes.gr]

Το 2021 θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη, στη Χαλέπα, με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο, πρωτίστως για την πολιτιστική αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη των Χανίων, το οποίο θα συμβάλει κατά πολύ και στην ανάδειξη της συνοικίας της Χαλέπας με τα δεκάδες νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια που αποτελούν και μνημεία της νεώτερης ιστορίας του τόπου.

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 5.656,13 τετραγωνικά μέτρα και εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, στο νέο μουσείο κατασκευάσθηκαν αίθουσες που θα στεγάσουν τα διοικητικά γραφεία, τις αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης και αμφιθέατρο, ενώ στο προαύλιο προβλέπεται να δημιουργηθούν συνολικά ογδόντα μία θέσεις στάθμευσης.

 

 

Το Μουσείο αναγέρθηκε στον ελεύθερο χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη στη Χαλέπα, βασισμένο στη μελέτη του φημισμένου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Στη συνολική επιφάνεια 5.230 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνονται εκθεσιακοί χώροι μεγάλου ανοίγματος με εμβαδό 1.800 τετραγωνικά μέτρα, ενώ προβλέπονται επίσης αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμφιθέατρο 140 θέσεων, χώρος εστίασης, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια και αποθήκες.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 17.985.000 ευρώ. Το έργο συμβασιοποιήθηκε στις 3-4-2012 με το ποσό των 9.176.716, 60 ευρώ. Οι δαπάνες ανέρχονται στο ποσό 4.329.629, 54 ευρώ, δηλαδή αφορά στο 48% του συμβατικού αντικειμένου.

Οι πλούσιες συλλογές του νέου Μουσείου Χανίων, διαρθρωμένες σύμφωνα με το πνεύμα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσειακών πρακτικών, θα εξακολουθήσουν να διοχετεύουν μέσα στις νέες συνθήκες της πολυδιάστατα εξελισσόμενης ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, το ισχυρό πολιτισμικό διαχρονικό τους παράδειγμα και μήνυμα.

 

 

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια φιλόξενη στέγη στους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα, η οργάνωση των οποίων αξιοποιεί με μεγάλη επάρκεια τα επιστημονικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα του 21ου αιώνα.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Οικία – Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, το κτήριο που φιλοξενεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Ναό της Αγίας Μαγδαληνής και την περιοχή Ταμπακαριά. Με τη λειτουργία του Μουσείου οι τοπικές Aρχές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια ακόμα πολιτιστική διαδρομή στην πόλη.

Μεταφορά εκθεμάτων

Στις 13-9-2020 έκλεισε οριστικά για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων που φιλοξενούνταν από το 1962 στο Ενετικό κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου στην είσοδο του παλιού λιμανιού της πόλης, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς των εκθεμάτων του στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στη συνοικία της Χαλέπας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο υποέργο της μεταφοράς των εκθεμάτων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με συνολικό προϋπολογισμό 115.000 ευρώ.

 

 

Υποέργα

*Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης, με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει τις προθήκες, τις κατασκευές και αναπαραστάσεις, καθώς και τα εποπτικά και ψηφιακά μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.

*Εξοπλισμός του υπερσύγχρονου αμφιθεάτρου του Μουσείου, της αίθουσας εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του χώρου εξυπηρέτησης επισκεπτών (εκδοτήριο, ιματιοθήκη, πωλητήριο) ύψους 214.400 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

*Περιβάλλων χώρος

*Ψηφιακές εφαρμογές προβολής.
*Εγκατάσταση και εξοπλισμός νέων συστημάτων στους αποθηκευτικούς χώρους, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες.

*Προμήθεια προθηκών και ειδικών μουσειακών κατασκευών για τις αναπαραστάσεις -γιατί θα είναι ουσιαστικά συνολικά πέντε αναπαραστάσεις μέσα στο Μουσείο εκτός από τις προθήκες- όλα τα ψηφιακά μέσα, οθόνες αφής, προβολές και, βέβαια, οι πινακίδες, οι λεζάντες, τα εποπτικά κείμενα.

*Αυτεπιστασία, προσλήψεις και αποκολλήσεις λιθίνων, αγαλμάτων και ψηφιδωτών από το παλιό Μουσείο.

Το 2021 ανοίγει τις πύλες του

Τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουχείου Χανίων θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα την Άνοιξη του 2021, ενώ η πρώτη περιοδική έκθεση θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2021, μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.

[Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέοι Ορίζοντες» και την ιστοσελίδα neoiorizontes.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]