Ο Κώστας Τριάντης, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος του νεοσύστατου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκλέχθηκε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea).

Η διεθνής αυτή διάκριση δίδεται σε επιστήμονες οι οποίοι έχουν συμβάλει αποδεδειγμένα με εργασίες αιχμής και επιτεύγματα στην προαγωγή των επιστημών και αποτελεί σημαντική αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Ελλάδα εν γένει. Μέλη της Ακαδημίας αποτελούν ως σήμερα 40 επιστήμονες ελληνικών πανεπιστημίων, όλων των γνωστικών αντικειμένων.

Η έρευνά του Κώστα Τριάντη εμπίπτει στα πεδία της Οικολογίας, της Βιογεωγραφίας, της Βιολογίας της Διατήρησης και της Διαχείρισης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας.  Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Βιογεωγραφίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο ίδρυμα. Εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας στα Πανεπιστήμια Αζορών και Οξφόρδης.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Τριάντης έχει θητεύσει την περίοδο 2012 – 2015 στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του (τότε) ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΕΝ), όπου μεταξύ άλλων δρομολόγησε τη δημιουργία μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό, μέσα από την υλοποίηση και έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης λεκανών Απορροής ποταμών για όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ζητήματα ρύπανσης υδάτων και εδαφών, περιβαλλοντικά θέματα κλπ.

Τι είναι η Academia Europaea

Η Academia Europaea είναι μια ευρωπαϊκή, μη κυβερνητική ένωση που λειτουργεί ως Ακαδημία. Τα μέλη είναι επιστήμονες και μελετητές που στοχεύουν συλλογικά στην προώθηση της μάθησης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Ιδρύθηκε το 1988, με περίπου 3800 μέλη που περιλαμβάνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες από τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία, τις βιολογικές επιστήμες και την ιατρική, τα μαθηματικά, τα γράμματα και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τις κοινωνικές και γνωστικές επιστήμες, τα οικονομικά και το νόμο. Η Academia Europaea είναι μια λειτουργική Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ανθρωπιστικών Επιστημών, Επιστολών και Επιστημών, που αποτελείται από μεμονωμένα μέλη. Η ιδιότητα μέλους αποκτάται μόνο μετά από πρόσκληση. Οι προσκλήσεις εξετάζονται από ομάδες ομότιμων επιστημόνων, με έλεγχο και επιβεβαίωση σχετικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και την υπεροχή του ατόμου στον επιλεγμένο τομέα του. Η εκλογή επιβεβαιώνεται από το Συμβούλιο της Ακαδημίας.

Τα μέλη προέρχονται από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, όχι μόνο από τη Δυτική Ευρώπη. Στα μέλη περιλαμβάνονται επίσης ευρωπαίοι μελετητές που διαμένουν σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σήμερα την ιδιότητα μέλους έχουν περίπου 4.000 άτομα. Ανάμεσά τους είναι εβδομήντα δύο βραβευμένοι με Νόμπελ, αρκετοί εκ των οποίων εξελέγησαν στην Ακαδημία πριν λάβουν το βραβείο.

Από ελληνικής πλευράς, στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών συμμετέχουν μόλις 38 μέλη, όλοι λαμπροί και αναγνωρισμένοι επιστήμονες στο χώρο τους, μερικοί περισσότεροι γνωστοί από άλλους στην κοινή γνώμη. Ανάμεσά τους οι:

Νικήτας Αλιπραντής (ΔΠΘ και Στρασβούργο), Έλενα Αναγνωστοπούλου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτρης Μπέσκος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Δημήτριος Μπούμπας (ΕΚΠΑ), Λουκάς Χριστοφόρου (Ακαδημία Αθηνών), Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Κοντόπουλος (Ακαδημία Αθηνών), Άγγελος Δεληβοριάς (Μουσείο Μπενάκη), Χρήστος Δούμας, Εμμανουήλ Γδούτος (ΔΠΘ), Ελένη Γιαμμαρέλου (ΕΚΠΑ), Γιάννης Ιωαννίδης, Μανώλης Κατεβένης (ΙΤΕ), Όλγα Κατσιάρδη – Χέρινγκ (ΕΚΠΑ), Γιάννης Κατσικαδέλης (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Κεραμέως, Αντώνης Κουνάδης (ΕΜΠ), Σταμάτης Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών), Βασίλης Λιμπρουνιδάκης, Νίκος Μακρής (Πανεπιστήμιο Πατρών), Γιώργος Μανώλης (ΑΠΘ), Στάθης Ψύλλος (ΕΚΠΑ), Άγγελα Ράλλη (Πανεπιστήμιο Πατρών), Αντώνης Ρεγκάκος (ΑΠΘ), Γρηγόρης Σκαλκέας (Ακαδημία Αθηνών), Παύλος Σπυράκης (ΕΚΠΑ), Νίκος Σταμπολίδης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Κωνσταντίνος Στεφανίδης (ΙΤΕ), Κώστας Συνολάκης (Ακαδημία Αθηνών), Γιάννης Τλιανίδης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας), Νεκτάριος Ταβερναράκης (ΙΤΕ), Δημήτρης Θάνος (Ακαδημία Αθηνών), Χρήστος Τσαγκαλής (ΑΠΘ), Νάσος Βαγενάς (ΕΚΠΑ), Γιώργος Βέης, Στέλλα Βοσνιάδου, Μανώλης Βουτηράς, Ελισάβετ Ζαχαριάδου, Χρήστος Ζερεφός (Ακαδημία Αθηνών).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Academia Europaea μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.ae-info.org

Ο νεοεκλεγμένος στην Ακαδημία Κώστας Τριάντης, με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να περνά και πάλι στην εφαρμογή της επιστήμης και της πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος, αφήνοντας πιο πίσω την ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά όχι την επιστημονική και ερευνητική, για ένα διάστημα, καθώς το ζήτημα των προστατευόμενων περιοχών, της φύσης γενικότερα και της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της χώρας.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, στον οποίο συγχωνεύονται όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, θα αποτελέσει τον βασικό βραχίονα για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και επιχειρησιακό φορέα για την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.