Παράκτιο αιολικό πάρκο - ΑΠΕ
Παράκτιο αιολικό πάρκο - ΑΠΕ
Παράκτιο αιολικό πάρκο - ΑΠΕ
Παράκτιο αιολικό πάρκο - ΑΠΕ
Πηγή Εικόνας: jem sanchez στο pexels

Τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου, του ενεργειακού κόστους και της χρήσης (εισαγόμενων) ορυκτών καυσίμων αναδεικνύει μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA).

Την μελέτη παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Francesco La Camera, στην Υπουργική Διάσκεψη του CESEC CESEC (Eνεργειακή Διασύνδεση Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου που εκπροσώπησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω δραστηριοποίησης του CESEC στην προώθηση των ΑΠΕ, των καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, καθώς και στην απανθρακοποίηση του τομέα φυσικού αερίου.

«Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κύρια μέσα μας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 είναι η ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ, θεωρούμε ότι το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να παίζει ρόλο τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο μετάβασης. Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων ρύπων του θερμοκηπίου στον τομέα του φυσικού αερίου, διευκολύνοντας την εφαρμογή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας για το αέριο, όπως η σύζευξη τομέων, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), το υδρογόνο, τα συνθετικά αέρια, το βιώσιμο βιοαέριο, ειδικά για τομείς όπως η βιομηχανία, η θέρμανση και οι μεταφορές βαρέων οχημάτων», ανέφερε η κ. Σδούκου.