Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

Η Siemens A.E., το ΕΛΚΕΜΕ (Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων ΑΕ- θυγατρική της Βιοχάλκο), o «Δημόκριτος», η OHB Hellas (Όμιλος αεροδιαστημικής βιομηχανίας και τεχνολογίας) και η FEAC Engineering (εταιρεία υπολογιστικής μηχανικής) ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την «Πρωτοβουλία για την Προσθετική Κατασκευή στην Ελλάδα».

Τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας θα παρέχουν την τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό τους, προκειμένου να δημιουργήσουν στην Ελλάδα μια πλατφόρμα Προσθετικής Κατασκευής (Additive Manufacturing) μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing).

Ο στόχος της πλατφόρμας είναι να καταστήσει ευρύτερα γνωστή τη νέα τεχνολογία, καθώς επίσης η δημιουργία μιας εγχώριας κοινότητας μελών και η παροχή τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και βέλτιστων πρακτικών από ένα διεθνές δίκτυο.

Η Προσθετική Κατασκευή αλλάζει την όψη της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής, καθώς κάνει την παραγωγή πιο αποτελεσματική και πιο ευέλικτη. Επιτρέπει τον σχεδιασμό, την προσομοίωση και τη δημιουργία πιο σύνθετων κατασκευών, που δεν υποστηρίζονται από τις συμβατικές γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Την επόμενη δεκαετία, η Προσθετική Κατασκευή αναμένεται να επεκταθεί από τα καταναλωτικά αγαθά έως τις βιομηχανικές εφαρμογές, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων και καινοτόμων σχεδιαστικών προϊόντων, την ανάπτυξη ισχυρότερων και ελαφρύτερων ανταλλακτικών, καθώς και τη μείωση του χρόνου παράδοσης και του κόστους.