ΕΣΠΑ: Στο 33% έφτασαν οι πληρωμές - Τί λένε Τσακίρης, Γεωργιάδης
ΕΣΠΑ
ΕΣΠΑ: Στο 33% έφτασαν οι πληρωμές - Τί λένε Τσακίρης, Γεωργιάδης
ΕΣΠΑ

Το 1/3 των νέων πιστώσεων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στις περιφέρειες της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, μετά τη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Σκάλκος σημείωσε, όπως μετέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως από τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάπτυξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021, δημιουργείται ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για να «τρέξουν» έργα και δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αυτό βέβαια είναι κι ένας λόγος να μας αγχώσει με την καλή έννοια, καθώς για να απορροφηθούν οι πόροι θα πρέπει να υπάρξουν ώριμα έργα. Τα χρήματα δεν δίνονται με τη μορφή της λευκής επιταγής, αλλά θα πρέπει να αντιστοιχούν σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Νομίζω όμως πως, στο τέλος της ημέρας, θα είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε πως και το τελευταίο ευρώ αξιοποιήθηκε με τον κατάλληλο δυνατό τρόπο», είπε ο κ. Σκάλκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνει τις προτάσεις της για τα έργα που θα ζητήσει από την κυβέρνηση να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και πως «θα αξιοποιηθούν εθνικοί πόροι για να προχωρήσουν σημαντικότατα έργα, κυρίως θα αφορούν αποκατάσταση από καταστροφές».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού με ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως μέσα σε διάστημα πέντε ημερών έχουν κατατεθεί 10.000 αιτήσεις και ευχαρίστησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη και την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Περιφέρειας για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.