Σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την σύσταση fund για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, την κατάργηση της διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο μέσω φαξ και την καθιέρωση υποχρεωτικού αριθμού για την ταυτοποίηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», περιλαμβάνει την ίδρυση του ταμείου «Φαιστός» (Faistos Fund), το οποίο έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που λειτουργούν σε υποδομές 5G στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου – το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο – μέσω του «Φαιστός» θα μπορούν να γίνονται επενδύσεις στους κλάδους των μεταφορών και των logistics, στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, σε αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, στην υγεία, τον τουρισμό και τα μέσα ενημέρωσης.  

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το ταμείο «Φαιστός» η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση της υλοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη δημιουργία δικτύων 5G. 

Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών, δεδομένου ότι θα παρέχουν συνδεσιμότητα σχεδόν παντού με γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. 

Το ενεργητικό του «Φαιστός» το οποίο θα χρηματοδοτεί startups θα προέλθει από το 25% των εσόδων του Δημοσίου από το διαγωνισμό για την παραχώρηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). 

Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε τέσσερις φασματικές περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται σε 370 εκατομμύρια ευρώ.  

Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΕΤΤ στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της δημοπρασίας, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 με την ανακοίνωση των υπερθεματιστών.  

Σε περίπτωση που στο μέλλον καταστούν τεχνικά διαθέσιμες για δίκτυα 5G και άλλες φασματικές ζώνες, τότε το 25% των εσόδων που θα εισπράξει το Δημόσιο και από μελλοντικούς διαγωνισμούς για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων θα διοχετευθεί στο ταμείο «Φαιστός». 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στο «Φαιστός», το οποίο θα υπάγεται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης και ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς.  

Κατάργηση φαξ και προσωπικός αριθμός

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει επίσης την κατάργηση της διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX), ενώ καθιερώνεται υποχρεωτικά προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα. 

Ο ΠΑ αποτελείται από εννέα αριθμητικά ψηφία, χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται, ενώ απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Ο ΠΑ εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).