Την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του οδικού άξονα που θα παρακάμπτει την πόλη της Χαλκίδας και τον οικισμό των Ψαχνών, καθώς και τη δρομολόγηση τουλάχιστον τριών άλλων σημαντικών έργων υποδομών, αναμένεται να ανακοινώσουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών οι οποίοι επισκέπτονται σήμερα τις περιοχές της Εύβοιας που υπέστησαν πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την Κυριακή. 

Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, η παράκαμψη της Χαλκίδας και των Ψαχνών θα αποτελέσει σημαντική αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού των δύο πόλεων. 

Όπως αναφέρουν στο economix.gr πηγές του υπουργείου Υποδομών, η δημοπράτηση του έργου μέσα στο φθινόπωρο θα είναι εφικτή, δεδομένου ότι έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και οι τεχνικές μελέτες. 

Το υπουργείο Υποδομών έχει ήδη υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μελέτη κόστους οφέλους του έργου, ενώ βρίσκεται και σε συνεννόηση με την ομάδα τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jaspers, η οποία παρέχει υποστήριξη στις διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης για έργα υποδομών.  

Τον περασμένο Μάιο, η Jaspers εξέφρασε ενστάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την σκοπιμότητα του έργου, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών και τεχνικών μελετών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί μόλις δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στις υπηρεσίες της Κομισιόν. 

Στην παράκαμψη της Χαλκίδας, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις περιοχές της Εύβοιας που υπέστησαν βαρύ πλήγμα από την κακοκαιρία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έργο θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα. 

Η παράκαμψη της Χαλκίδας και των Ψαχνών έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν, ωστόσο ουδέποτε δημοπρατήθηκε καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές και η χρηματοδότηση του έργου δεν είχαν φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας. 

Στις δηλώσεις που έκανε από την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει το υπουργείο Υποδομών στην αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που σημειώθηκαν σε υποδομές στο νησί. 

Στην κεντρική Εύβοια βρίσκονται ήδη κλιμάκια μηχανικών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών, κυρίως σε γέφυρες και οδικές υποδομές. 

Η καταγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι από σήμερα θα βρίσκονται στην Εύβοια περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι του υπουργείου Υποδομών. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων αποκατάστασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει τη δημοπράτηση των περισσότερων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας λόγω της εμπειρίας που διαθέτει, παρά το γεγονός ότι όλοι οι δρόμοι στο νησί ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις κατά τόπους δημοτικές αρχές.