Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν αναμονή των εξελίξεων που μπορεί να προκαλέσει για το κοίτασμα «Αφροδίτη» η εξαγορά της Noble Energy από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron βρίσκονται άπαντες στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, για το αμέσως επόμενο διάστημα έχει οριστεί τηλεφωνική επικοινωνία της νέας αρμόδιας υπουργού Νατάσας Πηλείδου με τους διευθύνοντες συμβούλους τόσο της απερχόμενης Noble Energy όσο και της Chevron αναφορικά με το μέλλον και τις αποφάσεις που θα αφορούν το κοίτασμα 12. Η υπουργός γέννησε τη Δευτέρα σε ιδιωτική κλινική της Λευκωσίας και, ως εκ τούτου, αφότου επιστρέψει στο υπουργείο, έχει θέσει σε προτεραιότητα το εν λόγω ζήτημα.

Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ανακοίνωση εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες και το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας επισημαίνοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ από την ανακοίνωση της εταιρείας Chevron για εξαγορά της Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιριών που κατέχουν Άδεια Εκμετάλλευσης. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρθηκε και στην επικείμενη διάσκεψη της υπουργού με ιθύνοντες των εταιρειών.

Αξίζει, εν προκειμένω, να σημειωθεί ότι στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα η Κύπρος θα πρέπει να παρέχει στη Chevron ευελιξία κινήσεων αναφορικά με τα σχέδιά της προκειμένου, παρά και τις σχετικές συμφωνίες αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών που προηγήθηκαν με τη Noble Energy, να μπορέσει ο αμερικανικός κολοσσός να τρέξει το δικό του χρονοδιάγραμμα.

Από εκεί και πέρα, o σύμβουλος για θέματα υδρογονανθράκων, εμπειρογνώμονας και τ. εκτελεστικός πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Charles Έλληνας, σημείωσε σε ανάλυσή του στη StockWatch πως «στις τρέχουσες υπερ-παραγωγικές αγορές φυσικού αερίου και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποφασίσει τι να κάνει με την Αφροδίτη» ενώ συμπλήρωσε πως η απόκτηση των συμφερόντων της Noble στην Αφροδίτη απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. (δείτε αναλυτικά εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι η Noble Energy είχε υπό τον έλεγχό της τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στο Ισραήλ με 22 και 7.1 τρισ. κυβικά πόδια απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου αντίστοιχα καθώς και το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο με 4.5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ τα assets της ανέρχονταν συνολικά στα $237,4 δισ. και πλέον περνούν στη Chevron. To “Deal” ανάμεσα στις δύο πλευρές εξασφαλίζει στη Chevron αύξηση κατά 18% στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου.