NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
NCH Capital - Kassiopi Project - λεπτομέρεια από την έκταση της επένδυσης και το ξενοδοχείο
Πηγή Εικόνας: kassiopiproject.com

Τον έντονο προβληματισμό των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου για την επάρκεια των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και τη συνεργασία με τις τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης, καταγράφει έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). 

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), από το σύνολο των αιτήσεων χρηματοδότησης που έχουν υποβάλει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ύψους 1,57 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί 743,5 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εκταμιευθεί μόλις 77 εκατομμύρια ευρώ.  

Από το σύνολο των αιτήσεων, περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στους δύο κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, 570 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, ενώ οι περισσότερες αιτήσεις για χρηματοδότηση ύψους 946 εκατομμυρίων ευρώ έχουν γίνει μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΞΕΕ, από το σύνολο των αιτήσεων έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί τα εξής ποσά:

  • 44,8 εκατομμύρια ευρώ από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί. 
  •  15,3 εκατομμύρια ευρώ από τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στους δικαιούχους. 
  • Από τις αιτήσεις ύψους 204 εκατομμυρίων ευρώ του ΤΕΠΙΧ Ι, 35 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί και μόλις 3,5 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί. 
  • Σε 366 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα αιτήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Από αυτά, περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί με τις εκταμιεύσεις να φτάνουν τα 17,6 εκατομμύρια ευρώ. 
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων με σχεδόν 549 εκατομμύρια ευρώ έχει εγκριθεί μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το σύνολο των αιτημάτων που αφορά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αγγίζει τα 946 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό των εκταμιεύσεων κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεδομένου πως μόλις 11,6 εκατομμύρια ευρώ έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμά ότι τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι ανεπαρκή. Το 65,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα μέτρα στήριξης δεν είναι επαρκή, ενώ μόλις το 17,1% θεωρεί ότι η επάρκεια των προγραμμάτων ρευστότητας είναι ικανοποιητική. 

Από την έρευνα προκύπτει έντονη δυσαρέσκεια των τουριστικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου ότι 59,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ή ελάχιστα ευχαριστημένοι, το 20,2% απαντά ότι η ικανοποίησή του ανέρχεται σε μέτρια επίπεδα, ενώ μόλις το 8,4% δηλώνει πάρα πολύ και πολύ ικανοποιημένο. 

Σύμφωνα με το ΞΕΕ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων για το 2020 θα διαμορφωθούν σε 1,66 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα, το οποίο ανέρχεται σε 1,57 δισ. ευρώ.    

Εκτός από τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών που θα αντιμετωπίσουν το φετινό καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου θα πρέπει να καταβάλλουν και αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

Οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε σχεδόν 395 εκατομμύρια ευρώ, με 161,3 εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη επιστραφεί σε πελάτες, ενώ σχεδόν 90 εκατομμύρια έχουν δεσμευθεί με τη μορφή vouchers και 143,2 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα.