Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Ανάρπαστοι οι εκτιμητές ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ ανεβάζει τις αμοιβές τους
Υπουργείο Οικονομικών
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άκαμπτη στάση κράτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, όπως και για το πρόγραμμα γέφυρας και προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από τον COVID-19.

Η αρχική εισήγηση της κυβέρνησης ήταν να προστατευθεί το σύνολο των δανειοληπτών που χτυπήθηκαν από την πανδημία το lock down και την αργή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το αρνητικό κλίμα είχε διαφανεί από τα τεχνικά κλιμάκια που ζητούσαν να μπουν κριτήρια, όπως είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι θεσμοί έβαλαν βέτο και ζήτησαν η περίμετρο προστασίας να αφορά τους οικονομικά ανίσχυρους, αφήνοντας έξω τους κατέχοντες στα χαρτιά από το καθεστώς προστασίας, το οποίο να σημειωθεί θα καλύπτει εννέα μήνες τους δανειολήπτες και όσο διάστημα θα διαρκεί θα δίνεται κρατική χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων. Η κυβέρνηση στην περίπτωση αυτή κατέβασε πρόταση για επιδότηση άνω του 70%, αλλά οι  θεσμοί έδωσαν… νότα ζητώντας να μειωθεί το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη περίπου 330.000-340.000 δανειοληπτών στο πρόγραμμα, ωστόσο μετά τις εντάσεις των δανειστών ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες θα μείνουν εκτός προστασίας.

Πάντως, στο σχέδιο της επιδότησης συζητείται να μπουν οι «πράσινοι» και «κίτρινοι» δανειολήπτες,  καθώς ο βασικός σχεδιασμός του προγράμματος γέφυρας είναι να μην αυξηθούν κατακόρυφα τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Στην ατζέντα των κυλιόμενων τηλεδιασκέψεων υπήρχε και ο Πτωχευτικός Κώδικας που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021. Η συζήτηση της ενότητας αυτής κύλησε σχετικά ομαλά, καθώς δεν υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες με την ελληνική πλευρά να ορίζει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής  του.

Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει γίνει νόμος του κράτος.

Οι θεσμοί άνοιξαν το θέμα της πλατφόρμας που θα είναι η βασική υποδοχή των αιτήσεων ένταξης στον Πτωχευτικό Κώδικα, ζητώντας απλούστευση των διαδικασιών και κυρίως να μην καταστεί άλλη μία διαδικασία που θα δίνει χρόνο και «κάλυψη» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πάντως, οι τράπεζες θέλουν όλη η διαδικασία να ολοκληρώνεται μετά από τρία χρόνια και με την υποχρέωση των δανειοληπτών να αποπληρώνουν μέρος του δανείου μέχρι την τελική εκκαθάριση.

Πάντως, οι θεσμοί ζήτησαν ο φορέας διαχείρισης των ακινήτων που θα φεύγουν από τους δανειολήπτες να πηγαίνουν σε ένα αμιγώς ιδιωτικό φορέα για την αξιοποίηση των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση του φορέα θα απαιτήσει χρόνο και σχετικό διαγωνισμό για την προσέλκυση ενδιαφερόμενων, οι οποίοι πιθανότητα θα καταβάλουν τίμημα στο κράτος για να αποκτήσουν το δικαίωμα συγκέντρωσης των ακινήτων.  

Από το χρόνο της προκήρυξης του διαγωνισμού, την κατάθεση των προσφορών και την ανάδειξη  του αναδόχου θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Στο ενδεχόμενο να συμβούν όσα συμβαίνουν σε άλλους διαγωνισμούς με ενστάσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη θα απαιτηθεί χρόνος που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος φορέας  θα ολοκληρώνει τη διαδικασία και την έξωση του δανειολήπτη  από το ακίνητο.   

Εκτός από τα τραπεζικά προαπαιτούμενα που θεωρούνται κομβικά για τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες εξετάσεις έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο και σε μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει και αποτελούν «ουρές» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Για παράδειγμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους τα οποία παραμένουν σταθερά στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα έχει δεσμευτεί πολλάκις ότι θα τα μειώσει. Αλλά προαπαιτούμενα τα οποία χθες συζητήθηκαν σχεδόν τηλεγραφικά ήταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις όπου οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στην ενότητα της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στους θεσμούς ένα πρώτο σχέδιο λογαριασμού με το μέγεθος της ζημιάς του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία η οποία οδεύει σε βαθιά ύφεση.