Λύση στο πρόβλημα των εμπόρων, τουλάχιστον ορισμένων από αυτούς που πλήττονται άμεσα από τη μείωση της τουριστικής κίνησης, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γιώργο  Καρανίκα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ  έθεσε πολλά ζητήματα όπως για την στήριξη της επιχειρηματικότητας  μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων  αλλά και την ένταξή τους στο θετικό μέτρο για μείωση κατά 40% καταβολής των μισθωμάτων για του μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως έγινε και με επιχειρήσεις της εστίασης  και του τουρισμού.      

Ο κ. Γεωργιάδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΣΕΕ για επέκταση όλων των θετικών μέτρων του τουρισμού και στις εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη δέσμευση αυτή και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο αναμένεται συμπλήρωση της πρόσφατης απόφασης για δίμηνη επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40%, ώστε να περιλαμβάνει και το τουριστικό εποχικό εμπόριο.

Για το φλέγον ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε πως η κυβερνητική δέσμευση ικανοποιεί εν μέρει τις επείγουσες ανάγκες στήριξης του εμπορίου, υπενθυμίζοντας την πρόταση της Συνομοσπονδίας για κρατική επιδότηση των ενοικίων του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% έως το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το ΤΕΠΠΙΧ ΙΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως θα υπάρξει ενίσχυση των κονδυλίων που διανέμει προς τις επιχειρήσεις κατά 1 περίπου δις ευρώ, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες παρότι είχαν εγκριθεί δεν είχαν ικανοποιηθεί λόγω εξαντλήσεως των κονδυλίων.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο των μικροπιστώσεων εκ μέρους της ΕΣΕΕ τέθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής του και ο Υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε ότι η σύσταση των νέων σχημάτων που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία θα προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες, έτσι ώστε οι πρώτες δανειοδοτήσεις να ξεκινήσουν εντός του 2020.

Από την πλευρά  του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: «Είναι θετικό πως η κυβέρνηση ακούει την αγορά και διορθώνει λάθη και παραλείψεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις και προβληματικές καταστάσεις για το πληττόμενο ελληνικό εμπόριο. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται ρυθμίσεις που θα δίνουν ανάσες ρευστότητας και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζουμε τις δεσμεύσεις του κ. Υπουργού. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, αλλά ευελπιστούμε ότι με συνεχή εγρήγορση και ειλικρινή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους φορείς του εμπορίου μπορεί να μείνει όρθια η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.»

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του economix.gr, η ΕΣΣΕ είχε προτείνει την επιδότηση του ενοικίου κατά 40%, δηλαδή το κράτος  να πληρώσει το αντίστοιχο μίσθωμα, έτσι ώστε να μη σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας των ενοικιαστών και των εκμισθωτών δημιουργώντας … υπόγειες τριβές μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενώ, υπέρ της επιδότησης του ενοικίου τάχθηκε και η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία είναι κάθετα αντίθετη στη νέα ρύθμιση, η οποία επιδοτεί ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει το τελευταίο  διάστημα, με συνέπεια η επιδότηση των ενοικιαστών να γίνεται από την τσέπη των εκμισθωτών τους, αντί να υπάρξει κρατική επιδότηση των μισθωμάτων των επιχειρήσεων. όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες  δημόσιες δράσεις για στήριξη της κοινωνίας από τις συνέπειες του COVID 19.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών της ΕΣΕΕ, η επιδότηση του ενοικίου στο 40% θα κόστιζε στα κρατικά ταμεία το ποσό των 258 εκατ. ευρώ  και θα βοηθούσε συνολικά 105.000 εμπορικές  επιχειρήσεις που καταβάλλουν μίσθωμα κατά μέσο όρο 700 ευρώ το μήνα. Διαβάστε περισσότερα εδώ